GPS tussen je oren

Hij staat op het moment nog niet in het VARA Media-Archief, maar wel al op Uitzending Gemist: de aflevering van Nieuwslicht van afgelopen vrijdag 3 februari 2006. Het item waar het om gaat begint na 25 minuten en 40 seconden in de uitzending en loopt tot 31 minuten en 21 seconden (de Virtuele Snijmachine verslikt zich in de link naar de stream). Menno gaat naar Japan waar ze hem met een koptelefoon op laten lopen. Die koptelefoon geeft geen muziek door, maar beïnvloedt via een zwak stroompje je evenwichtsorgaan. Daardoor konden ze mensen naar links en rechts laten lopen. Vooral de eerste genoemde toepassingsmogelijkheid was geniaal: ten behoeve van je routeplanner!
Stel namelijk dat je met je telefoon met routeplanner + GPS aan het lopen/wandelen bent. Dan is het heel vervelend om steeds op je telefoon te moeten kijken welke kant je op moet lopen. Als je nou dat apparaatje op je hoofd hebt, dan kan je telefoon er voor zorgen dat je ‘vanzelf’ de goede kant op gaat/loopt. :-)

Ik denk alleen dat de spelindustrie (zie het als een geavanceerd ‘force-feedback’ mechanisme) waarschijnlijk inderdaad de plek is waar de vinding geld op gaat leveren.