Afscheid

Vandaag neem ik afscheid van mijn laptop. Na ruim drie jaar trouwe dienst wordt hij vanochtend vervangen door een nieuw, sneller model.
Natuurlijk, ik had kunnen vragen hem langer te mogen houden, maar ja het extra geheugen, de snelle processor, snellere USB-poorten voor mijn iPod en imagetank, de grotere harde schijf, het zijn allemaal punten waarop ‘de nieuwe’ beter scoort.
Maar toch, ik heb mijn studenten tijden computerpractica vaak verteld dat computers ook gevoel hebben en niet zomaar dingen zijn. En dat werd daar vaak ‘bevestigd’ als zij met veel vloeken en mopperen iets niet werkend kregen en ik de monitor een aai gaf en het programma opeens deed wat er van verwacht werd.
Het klinkt vast erg geeky, maar waarom is dit vreemder dan aan je huisdier gehecht zijn? De afgelopen drie jaren is mijn laptop overal mee naar toe geweest, zowel naar bijeenkomsten hier in Nederland, als in het buitenland.

De laptop houden terwijl ik een nieuwe krijg kan overigens ook niet. Het zijn geleasede laptops die weer terug moeten en mijn werkgever is daar tamelijk strikt in.

Dus hangt hij op het moment aan het infuus, maar niet om bloed toe te voegen, maar om alle data op zijn harde schijf af te tappen en nog een laatste backup te maken voordat zijn schijf gewist wordt (in ieder geval wat data betreft).

Zucht.

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
15 jaren geleden

Even ‘off-topic’ (hoewel): als ik in het vorige bericht (als elke seconde telt) op "volgende" klik dan verwijst die naar http://ictoblog.nl/… Dit terwijl het "2006/1/12" zou moeten zijn.

de reactie staat er [dan] dubbel omdat je ook bij het plaatsen van de reactie een melding krijgt "dat er iets fout is gegaan" (vanwege diezelfde verkeerde link)
[Edit door Pierre: ik heb van drie reacties even één gemaakt, zie ook mijn reactie hieronder voor toelichting]

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Michel,

Ik heb de plaatsingstijd van het bericht even aangepast zodat het probleem tijdelijk verholpen is. Voor een definitieve oplossing moet ik vanavond even in de code duiken.

Het probleem heeft namelijk te maken dat de Servage-servers in een andere tijdzone staan dan Nederland. Op de server is het één uur vroeger dan in Nederland. Dat betekent dat de berichten die ik in de database toevoeg allemaal met een plaatsingtijd van één uur vroeger dan de NL-tijd worden opgeslagen.
Dat is op zich geen probleem, want in Nucleus kun je instellen dat alle berichten en reacties met een tijdstip van X uur vroeger of later moeten worden weergegeven. Die had ik op 1.0 gezet en de zichtbare tijd klopte weer.

Maar, de functie (het stukje code) dat de ‘fancy’-urls maakt houdt hier geen rekening mee bij het bepalen van de datum. En omdat het oorspronkelijke tijdstip van plaatsen voor dit bericht in de database op 23:20 uurop 11 januari staat (één uur vroeger dan het daadwerkelijk was toen ik het schreef) gaat het mis. Het script kijkt niet naar de ingestelde aanpassing van +1 uur en maakte een URL die 2006/1/11 bevatte in plaats van 2006/1/12.

Maar nu ik er langer over nadenk vind ik dat eigenlijk niet handig, ik had liever dat de tijdstippen in de database in NL-tijd opgeslagen waren. Hoe dan ook, ze moeten het allemaal op dezelfde manier doen, en dat was nu niet het geval.

Wilfred Rubens
15 jaren geleden

Pierre, volgens mij ben je ècht een beetje geeky. Ok, ik ken mensen die met ontroering afscheid nemen van hun huis, auto, de zee (als ze met vakantie zijn) of zelfs tijdelijke vakantiewoning. Dat vind ik al vreemd. Maar afscheid nemen van een laptop? Bizar, man ;-)