SURFnet Nieuws als videojournaal te bekijken

“De redactie van SURFnet Nieuws heeft de nieuwsbrief van 15 december in een multimediaal jasje gegoten. Dit videojournaal is bij wijze van experiment, waarbij wordt gekeken of deze verschijningsvorm een mogelijk alternatief is voor de andere verschijningsvormen, namelijk de e-mailversie (txt en html) en webversie. De redactie is dan ook benieuwd naar de reacties. Deze kunnen worden doorgegeven aan de redactie via: [email protected].”

(bron)

Je kunt de verschillende versies van het videojournaal vanaf deze pagina bekijken als streaming video. Uiteraard wilde ik daar wel op reageren, maar natuurlijk niet alleen via de mail.
Beginnen met het positieve: goed dat SURFnet hiermee gaat experimenteren en als ik alleen de audio van het journaal neem best prettig om naar te luisteren.

Te wensen valt er ook het nodige. Helaas, geen RSS-feed voor de video’s en dat is logisch want de bestanden staan op de streaming videoserver van SURFnet. Ik heb niet kunnen testen of het versies voor Pocket PC en iPod Video zijn, want ik kan ze niet downloaden.

Aan de vorm kan ook nog het nodige bijgeschaafd worden. Maar voordat ik daarop in ga wil ik benadrukken dat ik er eigenlijk heel blij mee ben dat het allemaal nog niet zo gelikt uitziet. Want dit betekent dat de mensen die dit bij SURFnet aan het doen zijn hetzelfde traject aan het doorlopen zijn als dat iedere onderwijsinstelling zal doorlopen als ze hiermee starten. En het is heel goed dat ze zich dat daar bij SURFnet realiseren. Dat maakt dat ze die instellingen straks veel beter kunnen ondersteunen daarbij.

Maar goed, de techniek: SURFnet maakt bij de opname gebruik van Visual Communicator. Dat maakt het invoegen van de achtergrond eenvoudig en levert een “teleprompter” zoals je bij het journaal ook hebt. Helaas staat die teleprompter bij SURFnet in dit geval onder de videocamera waardoor de nieuwslezers (Jeanne-Marie Jobse, Lonneke Walk) steeds naar beneden kijken en ze je als kijker dus nooit aankijken.

Daarnaast maakt SURFnet gebruik van een geavanceerdere versie van het “green screen” dat je normaal achter de presentator zet om de achtergrond aan te kunnen passen. In plaats daarvan gebruiken ze een grijs reflecterend scherm en een “groene lamp” (en ring van ledjes rond de lens van de camera). Maar in dit geval heeft dat tot gevolg dat de nieuwslezers een groenige indruk wekken. Lijkt dus niet helemaal goed afgesteld, want de voorbeelden die tijdens de SURF Onderwijsdagen getoond werden zagen er veel scherper en kleurrijker uit.

Wat betreft productie zijn ze ook nog wat zoekende. De teksten met items staan op een rare plek in de lucht, overgangen naar ingevoegde plaatjes zijn nogal ruw, één keer staat een kleiner ingevoegd plaatje deels over het hoofd van een van de twee nieuwslezer. Ook het duo-presenteren is niet gemakkelijk, want wat moet jij doen als de ander aan het spreken is.

Maar, zoals ik in het begin zei: het is wel al prettig luisteren. En dit was iets wat je eerst alleen als tekst/html-bestanden had en daarmee een waardevolle aanvulling.
Dus, zeker niet stoppen na deze eerste keer. Ongetwijfeld zullen ze zelf dit soort punten ook geconstateerd hebben na de eerste aflevering. Graag ook snel zoeken naar een (tijdelijke) oplossing zodat de bestanden ook offline te gebruiken zijn (desnoods een account bij servage.net ;-)), als er getest moet worden op iPod Video doe ik dat graag en ik weet zeker dat hier Pocket PC-gebruikers rondhangen die dat ook voor de Pocket PC wel willen doen. En maak zeker ook een MP3-versie. Daar is denk ik vraag naar.
O ja, en zoals altijd: maak alvast wat opnames van het productieproces. Dan kun je over een tijdje een “the making of…” maken. Ook daar is belangstelling voor!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
Willem
18 jaren geleden

De stream komt op de pocktet pc prima binnen! Zie de
screendump.
De dames mogen wel een cursus "blij kijken" krijgen vind ik en die teleprompter moeten ze echt via een doorkijkvenster voor het beeld projecteren, want nu vind ik het vooral een voorbeeld van saai voorleeswerk.
Het initiatief is echter prima. Voor de pda zou ik het fijn vinden als ik dit soort bestanden zou kunnen downloaden voor onderweg…

duimdog
18 jaren geleden

Dat multimediale vind ik nogal tegenvallen! Ik zou het monomediaal willen noemen, namelijk TV op een computerscherm. En wat zie ik dan? Een volledig blauw windows-media scherm met ergens in het midden een klein videoschermpje waarop dan alle informatie gepropt moet worden. Misschien functioneel voor een PDA of IPod video, maar voor een gewone PC?
Naar mijn idee kan video heel functioneel zijn, maar dan wel als onderdeel van een website waarbij de video het verhaal vertelt en ik ondertussen op de rest van de pagina de relevante informatie kan bekijken.
De powerpoint met geluid en video zeg maar. Pas dan maak je echt winst op het gebied van efficient kennis overdragen.