Geen muziek downloaden voor het goede doel

Vorige week schreef ik over downloadday.nl war je zogenaamd gratis en legaal muziek zou kunnen downloaden en daarmee ook nog het goede doel zou steunen. Nou, mooi niet dus.

downloadday - Klik voor grotere versie Downloadday - Klik voor grotere versie

Dat de site alleen goed met Internet Explorer te bekijken is wilde ik ze nog wel vergeven. Maar bij het afspelen van de eerste track ging het al mis. Mediaplayer gaf aan dat er een licentie gedownload moest worden. Wat blijkt namelijk, een gedownloade track kan maar 5 keer afgespeeld worden en dan stopt hij er gewoon mee.

Downloadday - Klik voor grotere versie

Belazerd
Natuurlijk, ik had beter moeten weten. Platenmaatschappijen geven immers nooit iets gratis weg. Natuurlijk, als ik de tracks koop gaat een deel van de verdiensten (10%) naar Novib en daarmee steun ik dan een goed doel. Natuurlijk, 14,99 euro voor een CD van Acta en de Munnik met 22 tracks is nog geen 70 eurocent per track, vergelijkbaar dus met bijvoorbeeld de iTunes-winkel (al kosten de tracks per stuk 99 eurocent en dat is dan toch weer een stuk duurder).
En ja, ik ben iemand die roept dat platenmaatschappijen wakker moeten worden en mensen in staat moeten stellen om legaal tegen dit soort bedragen hun muziek te kopen.
Maar ik voel me belazerd.

Als ze nou een actie hadden gevoerd waarbij ze aangaven dat het de bedoeling was dat je vandaag zo veel mogelijk tracks zou kopen om daarmee Novib te steunen zou het anders zijn geweest. Maar dan hoef je dat overigens ook niet te beperken tot één dag, maak er dan een week-actie van zoals bij de Nationale CD-week.
Want het is gewoon onzin om te zeggen dat artiesten hun muziek “vergeven” voor een goed doel. De platenmaatschappijen staan 10% van hun opbrengst af in ruil voor een heleboel reclame.
:evil:

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Ra
Ra
18 jaren geleden

Ik vond een link op het internet hierover die wel interresant is http://www.nieuws.nl/59228

Daar zeggen ze dat je ze 5 keer gratis kan luisteren en als je ze koopt dan kan je ze na 5 keer blijven beluisteren.

Maar volgens mij wordt je belazerd waar je bij staat en zou je onderhand goedkoper uit zijn met normale downloads…

Anders Floor
18 jaren geleden

Nou ja, belazerd… De organisatie heeft al vanaf het begin aangegeven dat de tracks 5 keer te beluisteren zullen zijn en daarna eventueel gekocht kunnen worden. Zie o.a. http://tinyurl.com/ahnjw of http://tinyurl.com/9rx8p

Dat niet alle media dat deel van het verhaal hebben overgenomen kun je de organisatie niet aanrekenen.

Pierre
18 jaren geleden

@Anders: Ik vind ook in de links die jij opneemt de kop "Novib en Ilse Media bieden een dag gratis muziek aan" of "Novib en ilse media bieden gratis muziek aan op Download Day" niet correct. Het is geen gratis muziek. Het is niet eens muziek die ik een dag lang gratis kan beluisteren.

Maar mijn bron voor het eerste bericht was mediafact.nl, normaal gesproken een betrouwbare bron, en daar stond die beperking van 5x luisteren inderdaad niet in het bericht.

Pierre
18 jaren geleden

De berichtgeving op De Standaard Online is kort en feitelijk.

wokkel!
wokkel!
18 jaren geleden

Gut gut Pierre, het is best een leuke actie. En ja, je mag de hele dag gratis downloaden. En zelfs luisteren. Daar zit wel een groot verschil tussen.

Podcasters bluffen ook dat ze zoveel downloaders hebben. Maar wordt er wel echt naar hun gekwezel geluisterd? 90% van de subscribers luistert niets, maar de software blijft lekker downloaden. En als er nog wel wordt geluisterd, dan vaak maar de eerste minuut. En dan haken ze alsnog af. Prachtige cijfers maar een slechte score.

Ik verlang wat dat betreft terug naar de inhoudelijke kwaliteit van de AM/FM etherpiraat die op zolder 45 toeren plaatjes grijs draaide en met een harinkie en een paar borrels achter de kiezen met een lekkere galm door de ether meezong met oude hollandse meesterhits. Maar ik raak afgedwaald…

Die muziek van Download.nl is wel degelijk gratis. Gratisser (ha! :-) dan bijvoorbeeld via de radio. Want die is gesponsord met reclame. Dus je mag gratis niet 1, niet 2, niet 3, niet 4 maar vijf, jawel vijf keer luisteren!
En daarna is het dokken. En als je dit niet wil, dan doe je het toch niet? En hier nog wat gratis tips:
1) check je bronnen;
2) voordat je gaat muggeziften

Wokkel!
Wokkel!
18 jaren geleden

p.s. je bent boos op de platenmaatschappijen. Die hebben hier niks mee te maken. Ze krijgen hun geld gewoon en geen reclame.

Het is Download.nl die de actie samen met Novib is gestart en het gaat ze samen om geld werven voor een goed doel en de reclame die ze er mee krijgen. Dat ze maar 10% afstaan komt omdat men waarschijnlijk niet meer marge dan 10% op de nummers maakt.

Niks mis met sponsoring en reclame overigens. Zet je TV maar aan. 90% kans dat er een ministerie, goed-doel of commercieel bedrijf als sponsor achter de uitzending zit. Als ze dat per vandaag niet meer zouden doen zou op je website vast een heel boos berichtje staan dat die gemene omroepen en kabelmaatschappijen hun tarieven zo asociaal verhogen…

Pierre
18 jaren geleden

Ha die "Wokkel!". Nou, ik ben blij voor jou dat jij er wel tevreden over bent.
Begrijp niet hoe je er bij komt dat ik iets tegen sponsoring of commercie heb. Dan vallen de advertenties hier op de site gelukkig blijkbaar niet echt hinderlijk op.
Hoe kom je er trouwens bij dat ik maar één keer naar een radioprogramma mag/kan luisteren. Kijk maar eens op http://www.radiocast.nl/ daar kan ik de programma’s downloaden en niet 5 keer maar zo vaak als ik maar wil beluisteren.

Waarom je frustratie met podcasts hier relevant is weet ik niet helemaal, maar als ik jou was zou ik er inderdaad maar ver vandaan blijven en gewoon wat muziek bij downloadday.nl kopen. Je hebt nog tot middernacht of zo en het is tenslotte voor een goed doel.

Mag ik die tips van je trouwens onbeperkt gebruiken?

Wokkel!
Wokkel!
18 jaren geleden

:) Ja de tips zijn gratis :)

Radiocast.nl is een kwestie van tijd totdat de rechthebbenden verbieden programma’s als download aan te bieden tenzij er restricties op komen.

Pierre
18 jaren geleden

Waarom? De instanties die het aanbieden (de omroepen) zijn zelf de rechthebbenden (ze zetten alleen eigen producties online).

p.s. gewoon als tip (ja, gratis, onbeperkt bruikbaar): in het algemeen neem ik een anonieme reactie een stuk minder serieus. Ik kan je reactie nu namelijk niet in een context plaatsen (dat kun je met mijn bericht en reacties wel).