SURF Onderwijsdagen – online

Het leek wel alsof KPN (ook de provider achter mijn ADSL-netwerk) me tot gisterenavond thuis achtervolgde om me te straffen voor overmatig netwerkgebruik. De netwerkverbinding hier was in ieder geval onbetrouwbaar. En dat is onhandig als je achterstallige mails en RSS-berichten wilt wegwerken.
En hoewel Sebastian tijdens de eerste dag nog even vreesde dat de edubloggers stilgevallen waren is van deze onderwijsdagen inmiddels een uitgebreide verzameling berichten online voorhanden. Opvallend is dat het aantal berichten dat de verschillende zoekmachines opleveren sterk uiteenloopt.
Overzicht links
Een overzicht van sites die zoeken naar berichten mogelijk maken vind je in mijn FURL-archief over de OWD2005.

Edublogs.nl
Om dicht bij huis te beginnen: ook edublogs.nl geeft niet steeds dezelfde resultaten. Het speciale OWD2005-kanaal bevat op moment van schrijven van dit bericht 49 posts. Bloggers moeten daar handmatig naar pingen, dus daar heb ik niet veel invloed op.
Zoeken op OWD2005 levert echter maar 23 hits op, terwijl je zou verwachten dat alle berichten uit het OWD2005-kanaal daar ook bij zouden zitten. Dat is niet zo omdat het zoeken op tekst gaat en dus alleen de berichten met OWD2005 er in getoond worden.

Google
Google levert via de blogsearch eveneens 23 hits op en via de gewone zoeksite maar liefst 21.400 hits!

Technorati
Zoeken bij Technorati levert 11 berichten op aangevuld met foto’s op Flickr (en Buzznet).

Yahoo!
Yahoo! Search geeft 240 hits. Opvallend is overigens dat het gebruik van OR daar andere resultaten geeft dan verwacht.

Blogdigger
Blogdigger komt op 82 hits voor OWD2005 en 12 hits voor onderwijsdagen. Blogdigger kan geen “OR”-search doen.

Bloglines
Bloglines valt echt door de mand bij het zoeken op Onderwijsdagen. Zoeken op OWD2005 gaf helemaal geen resultaten en ook bij “onderwijsdagen” is het resultaat teleurstellend. Het geeft wél het speciale kanaar voor OWD2005 op Edublogs.nl als resultaat, maar voor het overige alleen berichten uit 2004!

Feedster
Ook Feedster bakt er niet veel van. Na het uitfilteren van de Flickr-resultaten blijven er nog maar 5 resultaten over, waarvan er twee recent zijn (van tijdens de onderwijsdagen), maar de rest al oud is.

Blogsearchengine
Blogsearch-engine levert 15 hits op.

Feeds4all
Bij Feeds4all kon ik geen mogelijkheid vinden om een directe link te maken naar het zoekresultaat in HTML-formaat, dus daarom even als RSS-feed (daar kon dat wel). De teller stop ook hier bij 15 resultaten, waarvan de meest recente overigens van afgelopen nacht. Zoeken op “onderwijsdagen” levert 25 hits op en ook hier heeft het gebruik van “OR” niet het verwachte effect.

Tot zover
Tot zover dit korte en niet representatieve overzicht van zoekresultaten. Het verschil tussen 0 en 21.400 hits is natuurlijk wel erg groot. Het geeft ook maar weer eens aan dat het vertrouwen op één zoekmachine om iets te vinden niet verstandig is al zou het de moeite waard zijn om te bekijken of Google alle hits terug geeft die de andere zoekmachines ook hebben.

Er zijn meer zoekmachines dan de hier besproken. Heb je resultaten van een zoekmachine die de moeite waard zijn hier te vermelden, plaats dan een link naar het resultaat in de reacties hieronder.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
Willem
15 jaren geleden

Op: http://www.flickr.com/photos/tags/owd… staan nu ook mooie foto’s van Pierre die een Ipod bewondert:-)

Pierre
15 jaren geleden

Het was jammer dat Carlo niet wist dat de EduKast ook een enhanced feed had. Hij had wél de MP3-versie er op staan. 8) (en natuurlijk had ik er een filmpje van moeten maken, maar er was gisteren zoveel te zien dat ik niet aan filmen ben toegkomen)

Pierre
15 jaren geleden

Ik kreeg zojuist een mailtje met een link naar foto’s op Flickr van de EduKast op de iPod Video. Zie dit bericht.

Carlo
Carlo
15 jaren geleden

De link van de ipod video en edukast staan op http://www.flickr.com/photos/cvh/sets

De foto’s zijn iets minder scherp dan in het echt, maar geeft toch een leuk inzicht.