iTunes-televisie

Vorige week reageerde ik op een bericht dat via de SURF streamingvideo-discussielijst verstuurd was. Het bedrijf Jet-stream legt daarin uit wat VodCasting is. Sindsdien heeft er hier op nog wat discussie plaats gevonden, zijn er een aantal aanvullende mails over en weer gestuurd, is er een aparte website voor in de lucht gebracht en verscheen vandaag op een aantal sites de aankondiging dat Jet-Stream en de VPRO samen gaan werken. Tijd dus voor een update, mede ook omdat er wat misverstanden ontstaan zijn.
De misverstanden: Ik heb helemaal niets tegen vooruitgang, nieuwe ontwikkelingen, het bedrijf Jet-Stream, Apple of het programma iTunes. Ik heb ook niet gezegd dat je alleen MP3-bestanden als enclosures kunt gebruiken.

Wat ik wel gezegd heb is dat de implementatie zoals door Jet-Stream ge├»ntroduceerd van enclosures niet klopt. Het toevoegen van een onjuiste omvang van de enclosure in de feed (dat gebeurde de dag na mijn eerste post) is dan geen fix, maar op z’n best een hack.
Dat er mensen zijn die dat niet interesseert, omdat ze er vanuit gaan dat iTunes snel martkleider wordt (kan best zo zijn overigens) en dat die andere tools hun feature-set maar op orde moeten krijgen kan best. Dat is nogal kortzichtig en korte termijn geredeneerd en laat zien dat we blijkbaar bereid zijn het hele gedoe dat we met HTML hebben gehad nog eens dunnetjes over te doen. Dat iTunes op dit moment deze hack van een set afspraken accepteert is geen garantie voor blijvende ondersteuning.

Ik ben niet de beheerder van RSS, zie dus ook geen reden om een kruistocht te beginnen tegen het op deze manier gebruiken van RSS. Veel plezier ermee zou ik zeggen.

Naast de technische bedenkingen was een ander discussiepunt de vraag of PodCasting en VodCasting wel met elkaar te vergelijken zijn. Jan was van mening dat PodCasting een onjuist gekozen naam is. Gezien het feit dat dat van de twee de meest bekende is en langst bestaande (ok, alles is relatief) lijkt het me niet logisch een alternatief voor het begrip PodCasting te verzinnen maar om met een betere term voor “VODCasting” te komen.

Planet leverde vandaag de oplossing voor dat probleem toen ze kopte: “VPRO begint iTunes-televisie“. En ik moet zeggen die naam spreekt me wel aan. Het geeft namelijk precies weer waar men blijkbaar naar streeft: het verspreiden van videostreams via iTunes.

VODCasting was gisteren, vandaag introduceert de VPRO: iTunes-televisie
Systeemeisen: MP4-speler (b.v. Apple Quicktime 7) en iTunes (b.v. Apple iTunes), aan ondersteuning door andere applicaties wordt gewerkt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
16 jaren geleden

Pierre,

100% met je eens!

Erik
16 jaren geleden

Jammer, want nu link je een gebruiksterm aan een product. Straks komt Microsoft met RSS in Media Player. Ga je het dan Windows Televisie noemen? Bovendien is het geen televisie want dat is altijd live. Het is video on demand.

Fred Zelders
16 jaren geleden

Zie ook mijn reactie onderaan: http://ictoblog.nl/
en
http://www.fzelders.nl/weblog/?p=1159

Fred Zelders
16 jaren geleden

@Erik: ook al is iTunes in principe een produkt, voor de gebruikers is iTunes een service. EN best wel een goeie ook (vind ik).