Video Online

Frank-ly wees afgelopen week op het bestaan van een tweetal sites die diensten aanbieden die vergelijkbaar zijn met Flickr, maar dan voor video: YouTube en Dailymotion. Het filmpje dat ik van de bruggenbouwers over de Dommel gemaakt had was een directe aanleiding om er ook eens mee te spelen.
In mijn geval lag het natuurlijk ook voor de hand om de sites te vergelijken met de dienst die SURFnet aanbiedt voor (o.a.) het hoger onderwijs en waar mijn werkgever ook gebruik van maakt.
De drie sites gebruiken verschillende technieken om de video aan te bieden.

SURFnet videoportal
De videoportal (tegenwoordig: SURFnet Videotheek) maakt het mogelijk om MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 en Windows Media. Dat betekent dat het er mogelijk is om op DVD-kwaliteit video toe te voegen en (onder voorwaarden) ook te streamen. Dat is een dienst die je nog niet zomaar op internet zult tegenkomen, zeker niet gratis.
Het is in principe de bedoeling dat je de bestanden in het gewenste formaat aanleverd, al is het mogelijk om ‘transcoding’ toe te passen waarbij je bijvoorbeeld versies voor een lagere bandbreedte laat genereren.

De dienst is niet gratis en niet voor iedereen beschikbaar. Prijzen op dit moment:
Tot 1,5GB: gratis (try out-prijs)
Tot 5GB: 70 euro (pilot-prijs)
Tot 10GB: 450 euro
Tot 20GB: 800 euro
Tot 50GB: 1.800 euro
Tot 100GB: 3.500 euro
Boven de 100GB zijn de kosten 1.750 euro voor elke 50GB extra. De bedragen zijn per jaar en exclusief btw.

Dat is niet goedkoop als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Flickr, al is de vergelijking eigenlijk wat moeilijk te maken. Bij Flickr betaal ik namelijk alleen voor capaciteit voor het toevoegen van nieuwe foto’s en niet voor schijfruimte.
Goed is overigens aan beide systemen dat je niet betaald per GB bandbreedte, want dat is als gebruiker vaak heel moeilijk in te schatten en zeker in het geval van SURFnet is bandbreedte goedkoop.

Het toevoegen van video’s vergt het invullen van gegevens in een tweetal schermen en dan een derde scherm (met java-applet) voor het uploaden van de video.
Toevoegen van metadata is mogelijk (Dublin Core metadata).
De site bevat geen ‘tags’, geen overzichten met nieuwe video’s, informatie over de plaatsers van de video’s, mogelijkheden om reacties toe te voegen of geëntegreerde viewers.

Je kunt de video (als je breedband hebt) zoals die op de videoportal staat hier bekijken. Omdat er geen conversie plaats vind is de kwaliteit en het formaat identiek aan wat ik toevoegde.

YouTube
YouTube is een gratis dienst. Aanmelden gaat redelijk snel. Niet eens bevestiging via e-mail noodzakelijk.

You Tube - Klik voor grotere versie You Tube - Klik voor grotere versie

Een videobestand dat je wilt toevoegen mag maximaal 50MB groot zijn. Zeker niet geschikt voor heel lange films dus, maar dat wil je waarschijnlijk sowieso niet via deze dienst. De video’s worden namelijk geconverteerd naar Flash-formaat. Ik was al vooraf gewaarschuwd dat de kwaliteit in Flash niet helemaal top was, maar het is simpelweg te slecht om bruikbaar te zijn. Terwijl dat bij Flash-video toch zeker veel beter kan.
Je kunt de geconverteerde video in Flash hier bekijken.
Er lijkt geen beperking te zijn aan het aantal bestanden dat je toevoegd.

Dailymotion
Ook Dailymotion is gratis. Registreren vergt een bevestiging via een link in het ontvangen mailbericht maar is voor het overige snel gebeurt.

Dailymotion - Klik voor grotere versie Daily Motion - Klik voor grotere versie Daily Motion - Klik voor grotere versie Daily Motion - Klik voor grotere versie

Maximale omvang per bestand is 100MB. Er lijkt ook hier geen beperking te zijn aan het aantal bestanden dat je toevoegd. De videobestanden worden geconverteerd naar Quicktime-formaat. Ondanks dat de omvang van het bestand gehalveerd werd (van 20MB naar 10MB) is de kwaliteit zeker acceptabel.
Het bestand is hier te bekijken. Je kunt hem overigens ook heel gemakkelijk zonder de bijbehorende pagina bekijken en downloaden.

Eerste (voorlopige?) Conclusies
SURFnet kan met afstand de hoogste kwaliteit video aan, maar niet voor iedereen toegankelijk, niet gericht op direct delen/commentaar geven etc. en met een prijsstelling die op instellingen en niet op particulieren gericht is.
YouTube is een aardige poging, Flash is zeker een handig uitvoerformaat voor video, maar de kwaliteit van de conversie is nog te slecht in dit geval.
Dailymotion is zeker de moeite waard. Kwaliteit van de filmpjes is goed genoeg, de omvang van 100MB per filmpje ruim voldoende voor ‘dagelijks’ gebruik. Je kunt dan namelijk tot wel een kwartier film ineens uploaden.
Zorgelijk bij zowel YouTube als Dailymotion is het ontbreken van een “pro”-versie zoals bij Flickr. Deze dienst kost geld, en zonder inkomsten blijft hij niet bestaan. Met een prijsstelling zoals Flickr die heeft ($24,95 per jaar voor ruim voldoende mogelijkheden om foto’s toe te voegen) zou ik privé ook voor een videodienst betalen.

Wellicht een uitdaging voor SURFnet om een nieuwe dienst te verzinnen die zich richt op (in ieder geval) studenten en medewerkers en die wat betreft toegankelijkheid, mogelijkheden tot delen, zoeken, bekijken etc. aansluit bij wat de twee gratis diensten weten te leveren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
16 jaren geleden

Zie de trackback voor mijn ervaringen met streamload: http://www.streamload.com/About/Using
Kort samengevat: gratis account met 10MB ruimte. Voor de rest betaal je bij deze dienst nu juist wél voor de gebruikte bandbreedte.