Hoe dood is dood?

 Gepubliceerd door om 06:54  Tools
jun 032005
 

De nacht rust heeft geen verandering gebracht, mijn telefooncentrale start dus nog steeds niet op.
Is er iemand die ervaring heeft met harde schijven die opeens de geest geven? Hij maakt bij het opstarten wel steeds eenmalig een tikkend geluid (niets vreselijks of zo), maar is daarna muisstil en onzichtbaar.
Nog slimme revival-tips, of is het uitbouwen en naar de milieustraat brengen?

Deel dit bericht:

  12 reacties aan “Hoe dood is dood?”

Reacties (12)
 1. beperkte ervaring: het hangt een beetje af van wat er stuk is. Als de controller de geest heeft gegeven kun je de data nog wel redden door de disk zelf over te zetten op een identiek (ebay, marktplaats) exemplaar met een werkende controller. Dat heb ik een paar jaar geleden met een quantum fireball gedaan (controllerprobleem was visueel waarneembaar, zwarte plek op een van de chips, http://www.applebits.com/quantumcx.html ).

 2. Oh, nou dat klinkt voor mij als redelijk definitief dood. Er staat namelijk gelukkig geen onvervangbare data op. Ik heb helaas net geen backup van de meest recente configuratie-bestanden van Asterisk (dat was wel fijn geweest), maar die setup zit nog voldoende in mijn hoofd om te reconstrueren.

  p.s. er zat één setje van 2x16MB tussen de SIMMs (de rest was 2x8MB of 2x4MB) dus dat was nog redelijk goed nieuws.

 3. oeps klinkt niet best. Had ik een jaartje terug ook. Ik heb toen een andere hard disk moeten installeren…..Sterkte!

 4. Ik heb wel een zeer recente ervaring met een broer die eigenhandig een gloednieuwe harde schijf om zeep hielp, met een schuursponsje. De details zal ik je besparen, maar de harde schijf maakte volgens hem teveel lawaai, dus legde ie er een schuursponsje onder. Nu is ie inderdaad doodstil…

 5. @Gerard: Nou ben ik toch wel nieuwsgierig geworden. Want hoe "leg je een schuursponsje onder een harde schijf"? (bedoel je geklemd tussen de kast en de kant waar je de elektronica van de schijf kunt zien??) en waarom zou je denken dat dat verschil uit zou kunnen maken? (anders dan het effect dat nu optrad natuurlijk)

 6. oke, dan toch maar de details: de kast was erg klein en zat eigenlijk vol, maar de harde schijf paste nog net in de ruimte boven de voeding. En omdat ie er dan zonder schroefjes inligt, maakt ie wat meer geluid. De slimmerik dacht dat op te lossen door er een schuursponsje onder te leggen, aan de kant van de electronica dus. Na een paar dagen was het dus kassie wijlen…

 7. Ik kan het niet laten: was het een droog schuursponsje of nog nat van de afwas? ;-)

 8. Ehhh, ik was er niet bij toen ie ‘m er instopte. Maar nu je het zegt, de kast rook wel naar een combinatie van dreft en verbrand plastic. ;)

 9. Nou ja, hoe dan ook, de schijf is er uit. Heb snel even online gezocht, maar helaas Conner/Seagate geeft maar 5 jaar garantie en aan de garantiezegel te zien was deze al bijna 9 jaar oud. Ik zie het wel ook maar even als een waarschuwing.
  In een van de andere computers hier zit een harde schijf waarvan het een stuk erger is al die op deze manier de geest zou geven. Daar staat 6GB aan data op die ik liever niet kwijt ben, maar waar je ook niet zomaar even dagelijks een backup van maakt. Toch maar twee identieke harde schijven aanschaffen en een RAID-1 oplossing in gebruik nemen lijkt me. Al die "kleine" hergebruikte harde schijven zijn natuurlijk wel leuk, maar ook link.

 10. Je hebt natuurlijk niets te verbergen, maar ik weet dat er mensen zijn die slechte ervaringen hebben met het bij het grofvuil zetten/naar de milieustraat brengen van harde schijven waarvan ze dachten dat ze het niet meer deden…

 11. Toch maar eerst de boormachine er op dus.
  Eigenlijk was ik van plan hem eerste te demonteren om te zien of ik intern wél iets fysieks stuk aan de schijf kon zien (van buiten zie ik er namelijk niets aan).

 12. Bij oudere Harde Schijven was de schuldige de gebruikte olie die met de tijd verharde en stroperig werd. De spil draaide daardoor zo moeizaam dat de motor de opstart niet kon trekken. Tegen alle adviezen in kon je de HD meestal op gang krijgen door een enorme klap op je computer te geven zodra je hem aanzette. Je hoorde dan ineens het typische geluid van een opstartende motor. Het was dan zaak het ding niet meer af te zetten tot je al het nodige gecopieerd had. De allerlaatste strohalm voor oude afgeleefde HD’s dus.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.