Gratis conversie verplicht na overstap op andere software

“Softwareleveranciers zijn verplicht klanten gratis te converteren als zij willen overstappen naar een concurrent. ‘Een opmerkelijke en vergaande uitspraak’.”

(bron)

Helaas niet waar en helaas een voorbeeld van hoe berichten uit hun context gerukt kunnen worden. Een van de reacties legde uit hoe de vork aan de steel zit (is ook na te lezen in de voorlopige uitspraak): de leverancier van de huidige software weigerde gratis een beschikbaar gesteld script te draaien waarmee de content (die op de servers van die lerverancier opgeslagen werd) geëxporteerd wordt naar een formaat de ingelezen kan worden door de nieuwe software.
Er staat dus bijvoorbeeld nergens dat de leverancier zelf voor dat script had moeten zorgen.
Toch blijft het een opvallende uitspraak en ook eentje die een argument van sommige ‘voorstanders’ van open source ontkracht. Daar wordt soms namelijk heel angstig gedaan over de mate waarin je nog wel aan je data kunt komen als je gebruik maakt van gesloten source software. Nou dat blijkt dus wel mee te vallen.

Ik vraag met trouwens ook wel af wat de rechter besloten zou hebben als Pendula een wat geschikter bestandsformaat beschikbaar had gesteld, bijvoorbeeld in de vorm van een open standaard (al dan niet op XML gebaseerd). Waarschijnlijk was het dan niet eens tot een rechtzaak gekomen en had Schoolmaster waarschijnlijk gewoon een conversie uitgevoerd van dat formaat naar het eigen formaat.
(heb ik er toch nog een open standaarden-draai aan weten te geven ;-))

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raoul Teeuwen
Raoul Teeuwen
15 jaren geleden

Interessante case. Heb het voorlopige vonnis als niet-jurist gelezen; wat ik me nu afvraag is of dezelfde redenatie opgaat als ik, b.v., mijn MS-Office brouwsels met scripts wil overzetten naar een ander systeem: kan ik dan op grond van de in de uitspraak gebruikte wet en redenering van Microsoft openheid van zaken verwachten met betrekking tot hoe die scripts ed werken, omdat ik dat nodig heb om het in een andere applicatie goed te laten werken?

Raoul.

Gideon
15 jaren geleden

Hier was tenminste een conversie script beschikbaar, van veel data opslag formaten is er geen conversie tool beschikbaar of men heeft door middel van DRM het erg moeilijk gemaakt.

De vraag is waarschijnlijk altijd <em>wie</em> de eigenaar van de data is en wat deze redelijke wijze mag verwachten van een service provider. In welke mate men de producent van bijvoorbeeld een office paket kan aanduiden als een service provider is natuurlijk ook een belangrijk.

Pierre
15 jaren geleden

@Raoul: Nee, ik denk dat dat juist de verkeerde indruk is die het artikel geeft.
Punt was hier (als ik het goed begrijp) dat er wél een conversiescript was, waarvan (omdat het al vaker gebruikt was) duidelijk was dat het werkte, maar dat de klant alleen kon gebruiken met medewerking van de huidige leverancier (omdat de software bij hun op de server staat en zij niet zelf dat script kunnen draaien).