mei 142005
 

Caliph (Common And Lightweight Interactive PHoto annotation) & Emir (Experimental Metadata based Image Retrieval) zijn een tweetal java-tools. De ene maakt het beschrijven van fotobestanden mogelijk en slaat de gegevens op in MPEG-7 formaat en de andere gebruikt die bestanden om naar de bestanden te kunnen zoeken. Waar het de afgelopen tijd dus vooral ging om het vastleggen van metadata in de bestanden zelf, nu dus een tweetal tools waarmee de informatie buiten de bestanden opgeslagen wordt.
Dat is niet zo nieuw, opvallend was echter wel dat je zogeheten “semantische relaties” kunt vastleggen waar je dan ook weer op kunt zoeken. Je kunt dus bijvoorbeeld vastleggen dat je een foto hebt van “Abraham Lincoln in het Lincoln Monument in Washington genomen tijdens mijn bezoek in Washington in de Zomer van 2004” én daar dan ook weer op zoeken. Ook kun je zoeken op basis van de “kleurinformatie” in de foto’s. Tijd dus voor een test.
Caliph

Caliph - Klik voor grotere versie

In Caliph open je de foto’s. De eventueel aanwezige EXIF-gegevens worden getoond en je kunt aanvullende informatie toevoegen over het “wie/wat/waar” van die foto.
In plaats van in dit scherm invullen kun je dat ook grafisch doen:

Caliph - Klik voor grotere versie

Die informatie wordt opgeslagen in een XML-bestand:

Caliph - Klik voor grotere versie

Behalve deze tekstuele informatie kan de applicatie ook visuele informatie over de foto vastleggen.

Caliph - Klik voor grotere versie

Maar ik moet bekennen dat ik dat onderdeel nog niet zo begrijp. Je kunt er op zoeken, maar waarschijnlijk is het aantal foto’s dat ik daarvoor gebruikt heb nog te klein om duidelijk te maken dat je hiermee foto’s kunt vinden die bij elkaar passen.

Emir
Emir is de zoekinterface voor de MPEG-7 informatie. Je wijst naar de map waar de XML-bestanden zijn opgeslagen, de repository met metadata wordt aangemaakt en je kunt zoeken.

emir - Klik voor grotere versie emir - Klik voor grotere versie

Op basis van tekst

emir - Klik voor grotere versie

Op basis van relaties tussen woorden.

emir - Klik voor grotere versie

Op basis van kleurinformatie in een afbeelding

Downloaden
De software is van deze site te downloaden. Installatie ging probleemloos en gebruik was redelijk intuïtief.

Samenvattend
Ik kwam de site toevallig tegen op zoek naar informatie over metadata in MPEG. Hoewel de applicaties redelijk eenvoudig te gebruiken zijn de gebruikte concepten niet zo simpel te doorgronden. Jammer vond ik overigens dat ik ook in de Emir-applicatie geen totaalgraph kon krijgen op basis van de relaties die ik voor de individuele foto’s aangegeven had (vergelijkbaar met de zoekstructuren zoals je die bij de AquaBrowser hebt).
Het toevoegen van de informatie kost nu (nog?) veel tijd. En hoewel dit waarschijnlijk vooral ook tools zijn om het concept aan te tonen, is dat iets dat duidelijk beter zal moeten wil je het concept daadwerkelijk kunnen gebruiken.

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.