SAM v.s. Pamela

 Gepubliceerd door om 01:23  Tools
mei 152005
 

Bellen met Skype voelt voor mij nog steeds een beetje als browsen met Internet Explorer. Eigenlijk wil ik het niet en uit de verschillende berichten die ik tot nu toe over Skype geschreven heb, blijkt dat ook wel. Maar ik kan er nauwelijks meer omheen. Afgelopen week voor het eerst transatlantisch ge-Skyped, gratis want het was naar een ander Skype-account. Daar kan zelfs de 2 cent per minuut van 1601 niet tegenop. En nu dan SAM v.s. Pamela.
Het zijn geen sterren uit Baywatch, maar twee antwoordapparaten voor Skype.

Wat is er tegen op Skype?
Eerst maar even uitleggen waarom ik Skype eigelijk een slecht idee vindt. Simpel: het gebruikt een eigen protocol voor de onderlinge communicatie. En dat terwijl er voor VoIP op dit moment twee bestaande protocollen zijn (H323 en SIP) die door verschillende hardware en software ondersteund worden, maar niet door Skype. Er is ook nog geen brug tussen Skype en netwerken die die protocollen gebruiken. Dat geeft de heren achter Skype dus veel marktmacht. En dat is gevaarlijk/onverstandig.

Wat is er voor Skype te zeggen?
Er zijn veel mensen die het ook gebruiken en het werkt gewoon. Het werkte gewoon, meteen, zonder problemen achter NAT, het werkte achter de vreselijke firewall op mijn werkplek, ik kon zelfs zonder problemen twee verschillende Skype-accounts op twee pc’s achter dezelfde NAT-router gebruiken, géén probleem, géén aanpassingen aan de router nodig, geen poorten doorsturen etc.

Waarom is een antwoordapparaat belangrijk?
Omdat ik vaak offline wil zijn.
IM gebruik ik niet meer sinds ik commentaar kreeg op het feit dat ik zo vaak online was. Natuurlijk, mijn laptop is bijna altijd online (zodra er een netwerk in de buurt is). Maar dat betekent niet dat ik altijd maar bereikbaar wil zijn.
Als ik niet ‘werk’ staat mijn mobiele telefoon uit en mijn mail/laptop aan. Van mail kan ik namelijk zelf beslissen wanneer ik die beantwoordt. Soms om half 1 ’s nachts op zaterdag. Maar dan wil ik echt geen telefoon opnemen.
Het nadeel van de Microsoft Messenger was/is dat als je aangeeft dat je offline bent, anderen je ook geen berichten op die manier kunnen sturen. Er is geen voicemail voor tekstberichten.
Een antwoordapparaat voor Skype maakt het mogelijk om Skype op dezelfde manier te beheren als mijn mail: als ik niet online wil zijn, zet ik de voicemail aan. En, net zo belangrijk, als ik niet op mijn plek ben, staat die voicemail ook aan.

De drie kandidaten
Eigenlijk zijn er niet twee, maar (minimaal) drie opties voor het realiseren van voicemail voor Skype: SAM, Pamela en Skype Voicemail.

Waneer te gebruiken?
Nadeel van zowel SAM als Pamela: als ik de computer uit heb staan, staat ook de voicemail uit. Je moet ingelogd zijn op Skype voordat ze hun werk kunnen doen.
Bij Skype Voicemail hoef je niet ingelogd te zijn om berichten te ontvangen.

Wat kost het?
SAM is gratis (donaties mogelijk);
Pamela heeft een gratis versie en een betaalde versie (6 euro eenmalig);
Skype Voicemail kost 5 euro voor 3 maanden of 15 euro voor 12 maanden.

Audio
SAM slaat berichten op als WAV-bestanden;
Pamela slaat berichten op als MP3-bestanden;
Skype Voicemail gebruik DAT-bestanden, onbekend is waar die (anders dan met Skype) mee af te spelen zijn.
De bestanden van SAM en Pamela zijn ook gewoon met WinAmp af te spelen waarbij die van Pamela beduidend kleiner zijn dan die van SAM.

Tekst
Zowel SAM als Pamela hebben een ‘tekst’-optie.
Bij SAM betekent het dat als je belt en tegelijkertijd ook het chat-venster open hebt staan, je daar ook een bericht krijgt dat de voice-mail gestart wordt.
Bij Pamela betekent het dat je als je een chat-bericht stuurt ook een melding krijgt dat de persoon afwezig is. Het gemiste tekstbericht is dan overigens niet in Pamela zelf zichtbaar maar in het ‘Start’-tabblad van Skype. Moet je dus wel even op letten.

Lengte bericht
De maximale lengte van een bericht is pas relevant als je de voicemail bijvoorbeeld wilt gebruiken om een podcast op te nemen van een gesprek tussen twee personen via Skype. In Pamela Basic is de opnametijd maximaal 10 minuten, in de betaalde versie maximaal 4 uur. In SAM is dat vrij in te stellen (geen max?) en in Skype is het 10 minuten.
In Pamela opgenomen is een knop om een gesprek te beantwoorden en toch op te nemen, maar ik kan niet ontdekken of dat al geïmplementeerd is.

Gebruik
SAM en Pamela zijn vergelijkbaar in gebruik. In beide gevallen zitten de opties soms wat raar verstopt, maar goed genoeg vindbaar zonder handleiding. Met Skype Voicemail heb ik nog geen ervaringen. Ik verwacht dat je daar niet meer problemen krijgt.

Samenvatting
Als SkypeIn al in Nederland beschikbaar geweest was, dan had ik daarvoor gekozen. SkypeIn kost 30 euro per jaar inclusief Skype Voicemail en dat is een aantrekkelijke prijs. Het kunnen ontvangen van Skype voicemails terwijl de computer niet aan staat zou dan voor mij opgewogen hebben tegen het nog niet in een generiek formaat kunnen opslaan van de berichten. Aangezien ik toch geen podcast-plannen heb/had, is dat voor mij geen harde eis.
Nu ga ik voorlopig voor Pamela. Ze doet wat betreft opties ook in de gratis versie niet onder voor SAM en mocht dat wel een keer veranderen (omdat SAM beter wordt) is de overstap natuurlijk snel gemaakt.

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.