LAMS beschikbaar als Open Source product

Het werd vorig jaar al aangekondigd, maar LAMS is dan eindelijk beschikbaar als open source product. LAMS is het Learning Activity Management System ‘inspired by’ IMS Learning Design. Inspired by betekent hier dat het systeem nog niet in staat is om bestanden opgemaakt volgens de IMS Learning Design (LD) specificatie te lezen of te schrijven, maar dat de functionaliteit van het system in lijn is met de ontwerpprincipes van IMS LD.
De kracht van LAMS zit hem op het moment vooral aan de kant van de gebruikersinterface en de intuitieve manier waarop het mogelijk is om een onderwijsontwerp te maken en af te spelen. Daar waar andere systemen, zoals bijvoorbeeld Coppercore, zich concentreren op het zo goed mogelijk ondersteunen van de specificatie en het bouwen van een open uitbreidbare omgeving, vult LAMS dat aan met een omgeving die ook voor niet specificatie-deskundigen toegankelijk is.

Het feit dat ook LAMS nu als open source onder de GPL-licentie beschikbaar is gekomen betekent dat deze omgevingen van elkaars ontwikkelingen gebruik kunnen maken en zo eenvoudiger kunnen komen tot nog betere tools zoals bijvoorbeeld al gebeurt bij de integratie van CopperCore en de RELOAD editor voor IMS LD.
Een versie van LAMS met ondersteuning voor IMS LD staat gepland voor juli van dit jaar.

De software kan gedownload worden van de site van de LAMS foundation. Een demonstratie van het systeem in Flash is hier beschikbaar. Op de CETIS discussielijst voor de Educational Content SIG is overigens een aardige discussie aan de gang over de vraag hoe je IMS Learning Design toegankelijk kunt maken voor ‘gewone’ docenten.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Evert van Malkenhorst
Evert van Malkenhorst
15 jaren geleden

Dag Pierre,

Een vraag. ik ken het hele programma niet, maar werk veel met tools als Lectora die scorm compliant is naast andere tools. Heeft dit programma iets met scorm of QTI te maken of zijn dit "appels en peren" vragen.

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Evert,

Nou, het is niet helemaal "appels en peren". IMS LD kan in principe (belangrijk tussenvoegsel) verwijzen naar QTI-vragen of naar SCORM SCO’s. Meest logische plaats zo het environment zijn, dus de ondersteunende objecten bij een activiteit. Het ‘in principe’ heeft er mee te maken dat je dat weliswaar in IMS LD kunt beschrijven, maar dat het wel betekent dat de afspeelomgeving ook SCORM SCO’s of QTI-bestanden moet kunnen afspelen.
Bij de RELOAD-omgeving zal dat combineren van IMS LD en SCORM technisch waarschijnlijk niet eens zo moeilijk zijn: je hebt daar al een SCORM-afspeelomgeving en een IMS LD-afspeelomgeving. Wat je dan nog zou moeten bouwen is een mechanisme waarbij de IMS LD-afspeelomgeving herkent dat een object waarnaar verwezen wordt een SCORM SCO is en dan de SCORM-afspeelomgeving opstart om dat object weer te geven. Die koppeling is nog niet gebouwd (voornamelijk ook omdat op dit moment de meeste IMS LD-voorstanders vaak nogal vurige tegenstanders van SCORM zijn die vinden dat je daar helemaal geen energie in moet steken).

Wat LAMS betreft: op het moment is het een tamelijk gesloten omgeving die nog geen IMS LD kan lezen of schrijven en ook geen koppelingen met materiaal gemaakt volgens andere afspraken (zoals QTI en/of SCORM) aankan.