Mobiele smaakjes

 Gepubliceerd door om 00:31  Internet
mrt 132005
 

frEdSCAPEs meldt de lancering van Google Mobile en gooit daarmee mijn lijstje opties en testmogelijkheden voor mobiel internet weer door elkaar. Tijd voor de stand van zaken tot nu toe.

Zoals je weet ben ik eerst aan de slag gegaan met de Pocket PC emulator van Microsoft (langzaam op mijn testsysteempje en mijn eigen site krijg ik er niet op te zien).
Google Palm
Toen ik daarmee naar Google ging werd ik doorverwezen naar de “Palm”-versie van de site:
Google Palm op Pocket PC - Klik voor grotere versie Google I-mode
Fred verwijst nu naar de “I-Mode”-versie van de site:
Google IMode op Pocket PC - Klik voor grotere versie Die ziet er op de Pocket PC in ieder geval niet persé mooier uit. Op een I-Mode-toestel kan het er zo uitzien:
IMode - Klik voor grotere versie IMode - Klik voor grotere versie IMode - Klik voor grotere versie IMode - Klik voor grotere versie IMode - Klik voor grotere versie IMode - Klik voor grotere versie
De screenshots zijn gemaakt met behulp van de I-Mode-simulatoren die je op Wapag.com kunt vinden.

Een belangrijk verschil tussen de twee Google-versies is overigens dat de Palm-versie je ‘gewoon’ naar de betreffende site stuurt terwijl de I-Mode-versie je via de eigen proxy naar de sites stuurt en probeert die site dan ook in een I-Mode-vriendelijk formaat te renderen. Dat lukt op het moment overigens lang niet altijd en dan krijg je (dus) een foutmelding.

Een andere conclusie is dat je ook bij I-Mode-toetstellen niet uit kunt gaan van één resolutie of één schermformaat.

Opera
Bosmeneer wees bij een van de eerdere posts al op het bestaan van Opera voor mobiele telefoons.
Bij Opera hebben ze begrepen hoe de wereld in elkaar zit. In plaats van het allemaal aan de ontwerpers van websites over te laten, heeft Opera iets dat Small-Screen Rendering heet. Daarmee probeert de browser een pagina die daar eigenlijk niet voor gemaakt is, op een manier weer te geven die voor een klein scherm wél geschikt is.
En wat nog beter is: je kunt gewoon in je eigen versie van Opera testen hoe dat er uit gaat zien, geen aparte emulatoren om te installeren dus. En Opera doet het goed!
DU-weblog in Pocket PC met IE - Klik voor grotere versie DU-weblog in Opera - Klik voor grotere versie Bekijk hierboven maar eens hoe het Innovatium-weblog er op de Pocket PC in Internet Explorer uitziet en wat Opera zonder aanpassingen aan de site er van weet te maken. De IMode-simulator wist de pagina overigens helemaal niet weer te geven, het scherm bleef leeg. Dat betekent niet dat de IMode-toestellen dat probleem ook zouden hebben.

Google en Opera
Maar welke versie van de Google-site nou het beste is voor op Opera weet ik nog niet:
Gewone Google op Opera met SSR - Klik voor grotere versie Gewone Google op Opera met SSR
Google Palm-versie op Opera met SSR  - Klik voor grotere versie Google Palm-versie op Opera met SSR
Google I-Mode-versie op Opera met SSR - Klik voor grotere versie Google I-Mode-versie op Opera met SSR
Ik denk dat ik voor de Palm-versie zou gaan, maar ook de gewone versie is dankzij SSR goed bruikbaar.

Stand van zaken
* Voor een mobiel apparaat waarmee je wilt browsen is Opera een aanrader vanwege de beschikbaarheid van SSR.
* Het optimaliseren van een site voor gebruik op een mobiel apparaat is bij gebruik van andere browsers dan Opera op het moment nog best moeilijk. De diversiteit van apparaten en software is nog erg groot en je komt er niet met wat je eerst wist van het ontwerpen van websites.
* Daar waar Opera nog het nodige van mijn site hier wist te maken, deden de I-Mode-simulatoren dat niet echt:
ICT en Onderwijs weblog op I-mode - Klik voor grotere versie

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.