Router (zonder trubbels voorlopig)

 Gepubliceerd door om 10:03  Persoonlijk
mrt 102005
 

Ik durf dit bericht bijna niet te schrijven uit angst dat hij er alsnog de brui aan geeft, maar mijn router is inmiddels al ruim een week zonder problemen in de lucht.
Het lijkt er op dat de derde voeding die gestuurd hebben wél goed werkt. Het modem hebben ze in ieder geval niet vervangen, zover ik kan zien hebben ze alleen de instellingen gerest.
Hoe dan ook, als je héél voorzichtig je ADSL-modem in gebruik gaat nemen en dan extra goed oplet op wat er gebeurt, ontdek je soms aardige zaken.
Weetje #1
Mijn ADSL-modem/router verbruikt in vol bedrijf continue ongeveer 7,6W. Het verbruik van het modem is afhankelijk van hoeveel werk verzet moet worden (c.q. welke functionaliteit je in gebruik hebt).
Modem uit: 0,3W (verbruik van de voeding)
Modem aan, geen netwerk/geen ADSL: 4,6W
Modem aan, alleen netwerk: 6,6W
Modem aan, netwerk + ADSL: 7,6W
Hierbij kunnen wat fluctuaties optreden (naar boven), met name als je een nieuwe netwerkkabel aansluit of als de ASDL-verbinding tot stand gebracht moet worden.

(p.s. excuus voor de tijdelijk downtijd, ik moest de getallen nog even opschrijven)

Weetje #2
In tegenstelling tot wat ik verwacht had, is mijn hoeveelheid uitgaand dataverkeer bijna gelijk aan de hoeveelheid inkomend dataverkeer. En dat terwijl ADSL-abonnementen juist uitgaan van een veelvoud aan download-snelheid (inkomend dataverkeer) ten opzichte van de upload-snelheid (uitgaand dataverkeer).
Ik heb geen peer-2-peer toepassingen draaien of zo, maar wel een webserver en die blijkt dus het nodige dataverkeer te genereren.
Als ik de meetperiode van (toen ik keek) ongeveer 6 dagen omreken naar een maand (uitgaande van 30 dagen), dan verbruik ik 4,5GB per maand upload en 4,6GB per maand download. Met minder dan 10GB per maand natuurlijk helemaal nog geen grootverbruiker.

Overigens heb ik nog geen tijd gehad om uitgebreid met de firewall-functionaliteiten te stoeien.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Patrick
Patrick
15 jaren geleden

En hoeveel verzendkosten ben je nu in totaal kwijt?

Pierre
15 jaren geleden

Dat viel nog mee. De eerste keer (voor de bios-upgrade) gewoon de kosten voor heen sturen (5,75 euro) + de kosten voor het terugsturen (7,50 euro). De kosten voor het heen sturen waren overigens lager omdat ik de voeding niet meestuurde en daarmee was het pakje voldoende lichter om zoveel verschil uit te maken. De tweede voeding hebben ze opgestuurd zonder verzendkosten in rekening te brengen.
Ik heb ook de verzendkosten voor het modem + de twee defecte voedingen betaald (nu dus ook 7,50 euro) maar aangegeven dat ik vond dat ik niet nogmaals het terug sturen. De derde voeding + het geresette modem is daarna op kosten van e-tech teruggestuurd.
Samengevat: 20,75 euro.
Toch nog een stuk minder dan een nieuw modem, maar een stuk meer dan ik natuurlijk eigenlijk van plan was uit te geven. Overigens: het begon allemaal met het BBNED-gecertificeerd willen krijgen van het modem. Toen had ik de keuze om ofwel de firmware niet op te laten waarderen (waardoor het niet BBNED-gecertificeerd was) ofwel die eerste 5,25 + 7,50 euro te betalen. En tenzij je pick-up-and-return garantie hebt, draai je hoe dan ook zelf op voor de verzendkosten. Niet alleen bij e-tech.