BSA v.s. open standaarden

 Gepubliceerd door om 07:34  Tools
feb 202005
 

Via Tweakers kwam ik bij The Register waar de BSA (Business Software Alliance) zich (heel kort) mag uitspreken tegen het gebruik van Open Standaarden door de Europese Overheid.

“‘We are concerned that by defining open standards in this way, the Commission will actually exclude many standards essential to achieving interoperability, and the initiative will prove to be counterproductive,’ Müller told eWEEK.com. ‘We’d like it to be revised to be in line with reality – with the practices of the major standards organizations.’
He also argued that a distinction needed to be drawn between open standards and open source: ‘It is a false assertion to say open standards must be implemented in open source,’ he said”

(bron)

Grappig, maar ook begrijpelijk, dat de BSA zich hier druk om maakt. En natuurlijk ligt het helemaal niet zo zwart-wit. Ja, het klopt dat als alleen open standaarden gebruikt zouden mogen worden we praktische problemen krijgen, maar het ELF-document waar naar verwezen wordt zegt dan ook:

“To attain interoperability in the context of pan-European eGovernment services, guidance needs to focus on open standards.”

(bron)

En dat klinkt al een heel stuk minder eng. Want “focussen” op iets betekent zoiets als de voorkeur geven aan indien het een alternatief is, of bijvoorbeeld een open-alternatief laten ontwikkelen voor. Begrijpelijk is het wel dat de BSA zich hier druk om maakt. Zoals ze zelf ook aangeven worden open standaarden en open source te vaak ten onrechte in één adem genoemd. En de BSA komt op voor de rechten van een groep belangrijke gesloten source-leveranciers die hiermee steeds verder in het verdomhoekje komen. Maar met dit soort signalen lijken ze juist het vooroordeel dat gesloten source en open standaarden niet samen gaan te bevestigen. Niet slim dus. Er zijn namelijk veel betere manieren om het tegendeel daarvan aan te tonen: gewoon die open standaarden implementeren!

0 0 stem
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gideon
15 jaren geleden

Er is natuurlijk een goede reden waarom deze bedrijven secret source en secret formaten gebruiken, niet omdat deze beter zouden zijn maar omdat ze op die manier de gebruiker aan zich kunnen binden.

Open standaarden maken een open markt mogelijk, en dat is in wezen waar de BSA tegen protesteert, voor de meeste bedrijven die bij de BSA zijn aangesloten is het gebruiken van een geheim protocol of bestandsformaat juist een manier om de markt gesloten te houden.

Ik denk dat jouw redelijke oplossing dus niet in goede aarde zal vallen. Het lost namelijk niet hun echte probleem op.