Hoe bereikbaar ben jij?

 Gepubliceerd door om 07:56  Internet
feb 112005
 

Op zoek naar manieren om rapportagetools die inzicht kunnen geven naar het functioneren van deze site en de internetverbinding kwam ik terecht bij Webbuddy. Hiermee kun je de snelheid van je website laten monitoren. Met een gratis account kun je één url in de gaten houden en krijg je wat minder vaak rapportages via de mail, maar voor een gewone weblog is het voldoende.
Het interpreteren van de resultaten is alleen niet altijd even simpel.
Voorbeeld
Op de Webbuddy-website kun je een voorbeeld vinden van de online rapportages die bijgehouden worden. Daarnaast ontvang je wekelijks een e-mail met rapportages over die week.

Grafieken
Hieronder staat een van de grafieken die ik via de mail ontving:

Webbuddy rapport - Klik voor grotere versie

Er worden twee getallen gerapporteerd:
* connect-tijd: de tijd die Webbudy nodig had om een verbinding met de server tot stand te brengen.
* response-tijd: de tijd die de server daarna nodig heeft om het verzoek af te handelen.
Een connect-tijd van > 0,4 seconde is heel langzaam, van < 0,01 is snel.
Het probleem bij deze grafiek is echter dat het de gemiddelde connect-tijd op een dag is. De dagen met een hoge connect-tijd, zijn de dagen dat de server één of meerdere keren niet bereikbaar was, Webbuddy rekent dan een connect-tijd van 10 seconden mee in het gemiddelde. Op zich begrijpelijk dat hier een probleem ligt, want wat is de gemiddelde connecttijd op een dag dat de server bijvoorbeeld 1 uur niet bereikbaar was (en dus een oneindige connecttijd had)?

Laatste 24 uur
De rapportage over de afgelopen 24 uur was overigens degene die liet zien dat 10 seconden de maximale connecttijd is waarmee wordt gerekend. Deze grafiek toont de meetresultaten van de laatste 24 uur.
Helaas overigens niet op een manier waarmee je eenvoudig in de logbestanden op zoek kunt naar een verklaring. Overigens lijkt de hier getoonde grafiek heftig, maar het zijn allemaal resultaten van < 1 seconde. Op een dag met een downtijd (en dus een resultaat van 10 seconde) wordt de schaal voor de Y-as automatisch aangepast en lijken de overige fluctuaties veel kleiner.

Laatste 24 uur - Klik voor grotere versie

Nauwkeurigheid
Tot afgelopen dinsdag was ik erg onder de indruk van de nauwkeurigheid waarmee Webbuddy het eventueel down (en weer up komen) gaan van een server wist te detecteren. Op dinsdag was de server een periode van 4 minuten online en de site detecteerde het en stuurde meldingen via e-mail.

Maar woensdag, toen de site een paar uur offline is, bleef het ook van de kant van Webbuddy stil. Natuurlijk, mail ontvangen kon ik niet, maar ook het alerts-overzicht op de site bleef leeg. Geen vermelding van een lange downtijd.

Alerts - Klik voor grotere versie

Meer gegevens
Natuurlijk is Webbuddy niet het enige online hulpmiddel dat je kunt gebruiken om de bereikbaarheid van je site te monitoren. Deze pagina bevat een uitgebreid overzicht van uiteenlopende tools als tracert, ping etc.
Het voordeel van bijvoorbeeld de online tracert diensten, is dat je hiermee de verbindingsnelheid en het aantal ‘hops’ van een andere locatie naar jouw server kunt meten. Dat is voor mij natuurlijk wel relevant omdat mijn server hier op locatie staat en met het gewone commando vanaf mijn laptop natuurlijk geen zinnige meetresultaten te behalen zijn.

Overigens geldt ook bij tracert dat het interpreteren van de gegevens niet simpel is (voor mij niet in ieder geval). Het rare is namelijk dat nu tijdelijk het USB-modem voor de verbinding zorgt, de tracert resultaten beter lijken dan met de router. Maar mag ik uit de stijging van de gemiddelde connecttijd van z’n 7ms naar z’n 17ms tussen de voorlaatste en de laatste hop, concluderen dat het Versatel-netwerk langzaam is? Of moet ik het juist bij de router/het modem zelf zoeken?

Voorlopig dus nog vooral vragen en weinig antwoorden vrees ik. (help)

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.