TopicExchange alternatief voor Nucleus

Terwijl de Blogdigger-plugin hier en daar nog een beetje aangepast wordt (en nog moet worden), heb ik ook gewerkt aan een tweede functionaliteit die hoog op mijn wensenlijstje stond: een alternatief voor TopicExchange. Want, hoewel de dienst fantastisch is (zeker ook gezien de omvang) is de site regelmatig offline en dat is tamelijk balen.
Dus wilde ik dat zelf ook kunnen.
Topic Exchange in het kort
Even wat uitleg over het principe achter de site:
Op Topic Exchange kun je zogeheten ‘channels’ aanmaken. Zie het als forums of als categorieën met bij elkaar horende berichten.

Toevoegen van een bericht kun je door een trackback ping te versturen naar de url voor dat channel. De titel van jouw bericht, de meegestuurde korte samenvatting en een link terug naar je weblog worden dan getoond op de Topic Exchange website.
topic exchange - Klik voor grotere versie
Elk channel heeft een eigen RSS-feed, dus je kunt heel eenvoudig op de hoogte blijven van berichten binnen een bepaald onderwerp én je kunt zelf kiezen waar jouw berichten opgenomen worden, dat kunnen dus bijvoorbeeld ook meerder channels zijn.
topic exchange - Klik voor grotere versie
Voor weblogs die geen trackbackpings kunnen versturen heeft elk channel ook een formulier waar je die informatie handmatig kunt invullen.
topic exchange - Klik voor grotere versie
Verschillen met blogdigger
De ‘blogdigger-plugin‘ haalt (op het moment) twee keer per dag alle berichten van alle RSS-feeds in de ingevoerde OPML-lijsten op en voegt die toe. Op dit moment (vanwege het gebruik van Nucleus), komen berichten standaard in één categorie terecht.

Dat is de categorie zoals die door de eigenaar van het weblog verzonnen is. Maar wat nou als je berichten hebt die weliswaar in verschillende categorieën zitten, maar eigenlijk toch bij elkaar horen?
Bijvoorbeeld: Ik verzorg een presentatie tijdens de Onderwijsdagen 2004 (OWD2004) namens SURF SiX en schrijf daarover een bericht in de categorie “SURF SiX”. Sybilla verzorgd ook een workshop tijdens OWD200 en gebruikt daar (bijvoorbeeld) de categorie “presentaties” voor. Dan komen die twee berichten niet bij elkaar te staan.
Als we echter allebei een ping versturen naar de juiste url op (straks) de edublogger website, komen de berichten wel in dezelfde groep (‘channel’) en zijn ze eenvoudig te vinden voor iemand die de RSS-feed voor die groep in de gaten houdt.

Implementatie in Nucleus
Ik heb er voor gekozen om voor een ‘channel’ de Nucleus categorieën te gebruiken. Dat maakt het gemakkelijk voor mij om nieuwe channels aan te maken, er op te filteren en er een RSS-feed voor te genereren (dat kon namelijk al gewoon voor categorieën).
Ook het zoeken over meerdere channels heen werkt al automatisch.

Op dit moment worden de berichten toegevoegd in dezelfde blog als waar de verzamelde RSS-berichten staan. Dat hoeft niet, maar kan dus wel.

Start
Op de beginpagina van de testblog is niets bijzonders te zien:
topicexchange in nucleus - Klik voor grotere versie
Categorie
Kies je echter een van de categorieën, dan zie je een nieuwe link boven aan de pagina:
link naar trackback url en rss feed - Klik voor grotere versie
Hier kun je de trackback-url voor de categorie vinden en de link naar de RSS-feed voor de categorie.
Heb je zelf geen trackback mogelijkheden bij je weblog, dan kun je ook gewoon gebruik maken van het formulier onder aan de pagina:
trackback formulier - Klik voor grotere versie
Hier vul je de URL van je eigen bericht in, de titel, een korte samenvatting en de naam van je weblog. Klik dan op Toevoegen en de trackback wordt opgenomen.

Wensenlijst
Het zal waarschijnlijk geen kwaad kunnen om te controleren of de ingevoerde url daadwerkelijk een bestaande url is. Ook het vastleggen van het IP-adres van de computer die de ping verstuurd is handig om misbruik te voorkomen of om, indien nodig, misbruikers buiten te houden.

Als er geen categorie geselecteerd is, kan het op dit moment voor komen dat er dubbele berichten getoond worden. Netter is om dat te filteren. Binnen een categorie zijn de urls van berichten nu wel al uniek.

Nucleus heeft nog geen “zoeken binnen een categorie” optie. Dat is niet complex om te bouwen, maar moet dus wel nog.

Testers gevraagd
Ik weet dat er mensen zijn (geweest) die problemen hebben/hadden met het versturen van een trackback naar posts in mijn weblog. Daarom wil ik graag het pingen testen en foutmeldingen verzamelen.
Daarom wil ik jullie vragen om pings te versturen naar de ” Tools“-categorie via deze url (die je ook op de Tools-pagina zelf kunt vinden).
Je bericht zou meteen op de pagina moeten verschijnen. Denk eraan dat je maar één keer kunt pingen per url. Dus een tweede en volgende ping moet steeds van een andere url (een andere post op je eigen weblog) afkomstig zijn.
Alvast bedankt voor de moeite.