Stupid White Men – Michael Moore

Zoals je wellicht nog weet heb ik voordat mijn vakantie begon een stapeltje boeken besteld. En ik heb ze allemaal uitgelezen (inclusief eentje van mijn lieve echtgenoot, maar ik weet niet of ik daar de titel van wil vertellen).
Er over vertellen als net de gekte van elke dag weer begonnen is, is natuurlijk niet de beste timing, maar ik ga mijn best doen om van ze allemaal iets te vertellen.
Het eerste boek dat ik las van de stapel was Stupid White Men (New Edition); door Michael Moore.
Laat ik bij het einde beginnen: het boek is teleurstellend en ik snap niet waarom er één Amerikaan is die zich hier druk over maakt.
Het begon allemaal goed: het voorwoord en de introductie bij de penguin edition lazen lekker weg. Eerst de verbazing en gedeelde verontwaardiging dat men dreigt het boek niet uit te brengen vanwege 11 september, dan het goede gevoel van de overwinning (teweeg gebracht door bibliothecarissen!). Nou dat moet wel een boek zijn. Snel verder lezen dus.
Hoofdstuk 1 legt uit dat Bush eigenlijk helemaal niet de president van de VS, hij had namelijk niet de meeste stemmen. En de mensen die in zijn regering zitten, zijn allemaal boeven. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je een contra-coup kunt plegen.
Hoofdstuk 2 is een open brief aan George waarin hij hem uitlegt wat er allemaal aan schort. In het kort: you’ve been a drunk, a thief, a possible felon, an unconvicted deserter, and a crybaby. Ok, ook goed om te weten. Kortom: Bush is gek.
Hoofdstuk 3 legt o.a. uit dat piloten in de VS schandalig weinig verdienen. Dat is dan een opstapje naar een verhaal over hoe de rijken rijker worden en de armen armer.
Hoofdstuk 4 gaat in op het geslaagde systeem van apartheid in de VS. Ook bevat het overlevingstips voor zwarten en voor blanken. Samenvatting: blanken zijn gek.
Hoofdstuk 5 gaat wat breder en heeft als titel Idiot Nation en gaat o.a. over het verval van het educatief systeem in de VS. Samenvatting: onze regering is gek.
Hoofdstuk 6 legt uit wat de VS allemaal verkeerd doet in relatie tot het mileu. Samenvatting: wij verpesten de planeet.
Hoofdstuk 7 neemt de helft van de wereldbevolking: de mannen, op de korrel en legt uit waarom we met uitsterven bedreigd zijn en wat we er eventueel nog aan kunnen doen.
Hoofdstuk 8 legt uit waar de VS allemaal het beste in is. Samenvatting: het wordt wel langzaampjes aan meer van hetzelfde zeg…
Ik had er toen zo zoetjesaan wel erg genoeg van. Het boek gaat maar door en iedereen (behalve wellicht alle vrouwen op de wereld die niet in de politiek actief zijn en geen CEO in een bedrijf zijn) krijgt wel een veeg uit de pan. Ook de democraten, want eigenlijk zijn dat net zo’n grote schurken als de republikeinen en alleen Ralph Nader is integer.

Achterin het boek vind je een lijst met bronnen. Tegenstanders van het boek storten zich juist op die bronnen om aan te tonen dat het boek één grote leugen is. Jeetje jongens, geef het niet zo’n aandacht. Laat al die rare Amerikanen lekker het boek kopen en lezen. Is goed voor de economie. Ik ga maar eens kijken wat een gebruikt exemplaar opbrengt op ebay.
Geen aanrader.