Hechtere integratie van wiki en weblog

“When I write on my blog, I often use WikiWords for names of people and concepts. This behavior is quite natural and usually requires little thought. If those WikiWords exist as pages on my Wiki, then the words link to the appropriate page. If no page exists, I can create the page, just as I would from the Wiki itself.
Over time, I may use the same WikiWord in several different entries. If that page exists on the Wiki, and if I look at the BackLinks to that page, it will list all of the blog entries mentioning that WikiWord. In other words, it maintains a list of occurrences automatically; all I have to do is use WikiWords as I write.”

(bron)


Hmmm, zo had ik de integratie van Wiki en Weblog eigenlijk nog niet bekeken. Ik wist wel dat Gerard pogingen gedaan heeft om integratie tot stand te brengen en ook Sybilla heeft er al over geschreven. Maar dit vind ik gewoon handig: als je dus een woord gebruikt dat geschikt zou zijn voor de Wiki, dan zorg je dat dat als Wikiwoord herkend wordt. Bestaat het nog niet als Wikipagina, dan kun je (net als bij een wiki) vanuit de blogpost de pagina aanmaken, anders is het gewoon een link. En de wiki houdt ook rekening met het bestaan van de weblog omdat er vanuit de pagina ook links vanuit berichten in de weblog worden weergegeven als verwijzende pagina’s.

Jammer dat dit nog niet als plugin voor Nucleus bestaat, wel eentje die wiki-formatting omzet, maar nog geen die een specifieke wiki koppelt aan Nucleus. Wellicht iets om eens uit te proberen in combinatie met WackoWiki (niet meer met WakkaWiki, die wordt toch niet meer verder ontwikkeld). Ik heb ze hier allebei op dezelfde server draaien, zou dus niet moeilijk moeten zijn om een rechtstreekse koppeling te bouwen. Een oplossing met uniforme berichten etc. zal wel wat traag worden vrees ik.