Dom….

Ik weet niet of ik het ooit leer, maar gisterenavond was ik in ieder geval weer eens zo dom om nieuwe code op een live toepassing uit te proberen en nog wel eentje die nog niet in het nachtelijk backup-schema voor de verschillende websites hier was opgenomen. En dan te bedenken dat ik ooit een MCP examen voor Windows beheer met goed gevolg afgelegd heb.

Het probleem

Het probleem was dat ik bij de ICT in het onderwijs Wiki ook last begon te krijgen van referrer spam. Dat betekende dat op de pagina met referrers voor de wiki websites begonnen te verschijnen die niet daadwerkelijk naar de wiki verwezen.
De eerste poging

De eerste poging voor een oplossing was het afblokken van de IP-adressen van de websites die spamden in de webserver (IIS). Dat bleek echter in één geval niet te werken en het was een tamelijk vervelende spammer die meer dan 100 referrer hits op een dag produceerde.

Een tweede poging

Een andere oplossing die ik op een website gevonden had was het verwijderen van de spammers aan de hand van een lijst die in een txt-bestand opgeslagen was op het moment dat de pagina met referrers getoond werd. Zo kwamen ze weliswaar in eerste instantie in de database, maar werden ze automatisch verwijderd in plaats van getoond.

Wat ging er mis

Natuurlijk had ik dit niet op mijn live database moeten testen, maar het was al laat, dus deed ik het toch. De lus die door alle spammers in het bestand liep hield blijkbaar geen rekening met de lege regel die onder aan het bestand stond en het gevolg was dat het laatste SQL commando dat werd uitgevoerd alle referrers uit de database verwijderde in plaats van alleen die in de spamlijst.

Niet echt ernstig, die lijst wordt vanzelf wel weer opgebouwd, maar natuurlijk wel dom. Want de wiki werd (tot vandaag) nog niet dagelijks gebackuped, dus kon ik de data ook niet terugzetten. Was het belangrijkere data geweest, had ik dus een probleem gehad.

Zou er over schrijven er voor zorgen dat ik het de volgende keer voorzichtiger doe??

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sybilla
16 jaren geleden

Ach, het spreekwoord zegt immers dat alleen een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot… Misschien dat erover schrijven in ieder geval ook anderen helpt?

Pierre
16 jaren geleden

…maar dan ga je er vanuit dat ik dit nog niet eerder gedaan heb…. ;-)