Amerikaans bedrijf werkt aan traceerbare rss-reader

“Het Amerikaanse bedrijf Coravue werkt aan een rss-lezer die er voor zorgt dat het gedrag van rss-gebruikers in kaart kan worden gebracht. Dat betekent dat bijvoorbeeld uitgevers en sitebeheerders eindelijk kunnen zien hoeveel mensen gebruik maken van rss, wie het zijn en waar ze precies naar op zoek zijn. Tot nu toe was dat vrijwel onmogelijk. Coravue wil de rss-lezer in het eigen crm-systeem implementeren.”

(bron)

Ha ha, lijkt me dat die mensen het niet helemaal begrijpen. Het idee achter RSS is juist dat ik als ‘klant’ (het woord alleen al), zelf bepaal op welke wijze ik de berichten getoond wil hebben. Dat betekent dus ten eerste al dat ik zelf kies welk software ik gebruik (een stand-alone reader, een webgebaseerde versie, of wellicht met Javascript geïntegreerd in mijn eigen website). Dus een applicatie gaan bouwen waar ik voor moet betalen én mijzelf beter traceerbaar maakt dan ik ooit zou willen is dan toch zinloos?


Overigens is het traceren van gebruik van RSS ook nu al tot op zekere hoogte mogelijk. In de gebruikerslogs voor de RSS-feed (de pagina die opgevraagd wordt door de RSS-readers) kun je op basis van IP-nummer al een idee krijgen van de omvang van je lezersgroep. Net als bij een website heb je natuurlijk de beperkingen rond die informatie, achter één IP-nummer kunnen redelijk wat gebruikers zitten, je weet niet of de opgehaalde informatie ook gelezen wordt etc.

Maar ook daar kun je nog wel wat aan doen. Als je niet de hele berichten meegeeft, maar een samenvatting (zoals gebruikelijk) zal een gebruiker bij een interessant bericht (moeten) doorklikken naar de website zelf. En dan staat je weer dezelfde informatie ter beschikking als op het moment dat je géén gebruik maakt van RSS.

Lijkt me dus een typisch voorbeeld van het proberen te commercialiseren van een bruikbaar stukje technologie. Als het lukt zullen heel wat mensen op zoek moeten naar wat anders.