nov 252003
 

Schreef ik een paar dagen geleden nog dat Nederland de zesde plaats bezette voor wat betreft internet gebruik, op baisis van de ITU Digital Access Index, vandaag moet ik die plaats al weer nuanceren. De UNCTAD (United Nations Conference on Trade And Development) kwam met haar E-Commerce and Development Report. En daarin zijn we zo rond de elfde plaats te vinden. Het lijvige rapport, de complete versie beslaat 228 pagina’s, is in zijn geheel of in delen te downloaden van de website van UNCTAD. Je kunt ook de overview van 12 pagina’s lezen als je eerste wilt weten of het het uitprinten waard is.
Mij lijkt overigens van wél, want naast de informatie over het internetgebruik over de wereld, de ontwikkeling van e-commmerce en de vraag hoe de toegang tot al dit soort bronnen het beste kan worden gestimuleerd, bevat het rapport o.a. een warm pleidooi voor het gebruik van gratis open source software, informatie over business process outsourcing, het gebruik van internet als marktplaats voor agrarische producten, én een onderwerp dat ik helemaal nog niet kende: ‘online dispute resolution’. De omschrijving zoals in het rapport:

One of the main challenges facing e-commerce is how to resolve cross-border disputes in the electronic business environment. Distances between parties, linguistic and cultural differences, difficulties in determining the applicable law and competent jurisdiction, and enforcement of judgements are among the main obstacles that can significantly increase the cost of doing business online. Given that traditional dispute settlement mechanisms may not provide effective redress in e-commerce transactions, there is a need to consider alternative dispute resolution (ADR) mechanisms that can provide speedy, low-cost redress for claims arising from online interactions. When ADR takes place using computer-mediated communication in an online environment, it is referred to as online dispute resolution. (bron).

Interessant document, al moet je natuurlijk niet elke pagina in detail gaan lezen, lekker scannen en highlights oppikken.

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.