Dvd geeft videoband nekslag

“De dvd lijkt de video definitief uit de markt te drukken. Het aantal verkochte beeldschijfjes steeg in het eerste halfjaar met 55 procent tot 7,3 miljoen stuks. De omzet steeg met 45 procent tot 143,5 miljoen euro. Dit alles gaat ten koste van de videoband, zo meldde de branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI donderdag.”

(bron)

Zowel Nu.nl als Emerce hebben een bericht over het definitief einde van de videoband.

Ik heb hard gezocht naar het bericht waarin ik voorspeld heb dat de DVD het echt zou gaan maken, maar die heeft waarschijnlijk helaas een van de conversies (via Blogger.com naar Drupal op mijn eigen site naar nu Nucleus) niet overleefd. Dat is jammer, want nu zul je maar gewoon moeten geloven dat ik al enkele jaren geleden deze voorspelling gedaan heb.


De aanleiding hiervoor was toen dat op dat moment de Oscar nominaties voor het eerst op DVD naar de verschillende jury’s gestuurd werden. Dat was (vond ik) het duidelijke bewijs toen dat Hollywood haar verzet tegen de DVD, die immers een risico vormde ten opzichte van de videoband omdat het mogelijk was oneindig veel kopieën te maken zonder kwaliteits verlies, eindelijk opgaf.

Overigens was het in onze plaatselijke “videotheek” ook duidelijk. Daar hadden ze eerst een hoekje met DVD’s, dat hoekje werd groter en groter. Nu hebben ze nog een hoekje met videos (de sexvideo’s) die ze er ook uit willen gooien (schijnt te weinig vraag naar te zijn tegenwoordig).

Het lijkt daarnaast trouwens wel alsof het hebben van DVD’s voor de verhuur goedkoper is dan bij video’s. Ze kunnen het zich nu namelijk blijkbaar veroorloven om bij topfilms een groot aantal exemplaren in huis te hebben (10-15 stuks) terwijl ze voorheen wellicht 2 exemplaren hadden die je dan ook zeker moest reserveren om tijdens de eerste paar weken na het beschikbaar komen een kans te maken hem te kunnen zien.

Die ruime beschikbaarheid van, kwalitatief ook na vele keren uitlenen nog heel goede, films op DVD voor een schijntje (met abonnement betaal ik 1,75 EURO voor een dagfilm) zijn daarnaast voor mij voldoende reden om niet eens te gaan zoeken naar DivX exemplaren van bioscoopfilms. Ja hoor, heb ik ook wel eens gedaan, maar die waren van zo’n slechte kwaliteit, zonder ondertiteling etc. dat ik daarvan gedacht hebt ‘ik wacht wel effe tot de DVD er is’. Dat werkt vind ik véél beter dan meisjes van 12 jaar een boete van $2.000,- te laten betalen voor het uitwisselen van MP3-tjes.