Computer Idee onderzoekt tweedehands harde schijven

“Nederland gaat niet zorgvuldig om met de informatie die op pc’s is opgeslagen. Bij een steekproef vond de redactie van Computer Idee gevoelige informatie op maar liefst 13 van de 20 willekeurig gekochte tweedehands harde schijven. Op enkele van de schijven werden onder andere vertrouwelijke e-mails en rapporten aangetroffen. De redactie geeft in de betreffende editie van Computer Idee haar lezers tips hoe een overbodig geworden pc wel grondig kan worden geschoond voor hij wordt verkocht of bij het grofvuil wordt gezet.

Voor de steekproef kocht Computer Idee bij bedrijven die handelen in gebruikte pc’s en via internet 20 tweedehands harde schijven. Met behulp van een gratis van internet te downloaden programma werden deze schijven vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van nog bruikbare gegevens. Dat leverde in 13 van de 20 gevallen opvallende informatie op. Bij veel schijven was weliswaar de map Mijn documenten en de map met e-mailbestanden gewist, maar dusdanig dat het gratis programma er geen enkele moeite mee had die informatie weer boven water te brengen.

Opvallend was bijvoorbeeld een schijf van Innovam, een bedrijf dat is opgericht door de Bovag, de RAI en vakorganisaties voor het geven van opleidingen binnen de mobiliteitsbranche. Niet alleen werd daarop de administratie over 2001 en een deel van 2002 teruggevonden, ook kwamen er rapporten boven water over organisatieproblemen, cijfers over het ziekteverzuim en – handig voor inbrekers – de plek waar de sleutel van de kluis hangt. Desgevraagd stelde een woordvoerder van Innovam dat het bedrijf een ‘professioneel’ bedrijf inschakelt voor het wissen van de schijven. Controle daarop is er kennelijk niet.

In de betreffende editie – nr. 13 – raadt Computer Idee zijn lezers aan een gratis programma van internet te downloaden waarmee schijven wel goed kunnen worden gewist.”

(bron)

Dan dus toch maar met de boormachine de harde schijf naar de pietjes helpen ??