Is een Chromebook met Google Play Store nog wel een Chromebook?

Google heeft aangekondigd dat Chromebooks de beschikking gaan krijgen over de Google Play Store. Groot nieuws, want daarmee krijgen de Chromebooks de mogelijkheid om bijvoorbeeld Office lokaal te installeren of bijvoorbeeld video’s en audiobestanden ook lokaal op te slaan en te bewerken.

Super?

Ja en nee.
Natuurlijk, het is handig als je bijlagen uit mailtjes lokaal kunt bewerken en opslaan of als je in een vliegtuig ook offline met je Chromebook kunt werken (of zo je wilt: beter offline kunt werken dan dat je nu kunt).
Maar ik vraag me af of Google hiermee niet ook de sterke kant van het platform, de eenvoud, het gebruiksgemak, niet overboord zet.
Ik bedoel, ik snapte altijd al dat ik mijn laptop niet zou willen inruilen voor een Chromebook. Niet als volledige vervanger in ieder geval. Ik snap het gebruik ervan in onderwijscontext en er zijn best andere scenarios te verzinnen waarbij je eigenlijk alleen een eenvoudige (lees: begrensd in functionaliteit) systeem wilt.

Met de Play Store en de lokale apps gaat een Chromebook meer op Android lijken. En hoewel ik prima overweg kan met Android op mijn smartphone en ook op een tablet, vraag ik me af of een Chromebook dan nog wel een Chromebook is. De tijd zal het leren.