Heb jij al een HP 3D printer op je bureau staan?

HP_Jet_Fusion_4200Het zat er al een tijdje aan te komen, al in 2014 kondigde HP aan dat ze, naast de bekende 2D printers ook 3D printers zouden gaan produceren en verkopen.

Nu is het dan eindelijk zover en kun je een bestelling plaatsen voor een HP Jet Fusion 4200. Nou ja, “kun je”, als je zo’n 200.000 Amerikaanse dollars te spenderen hebt. Heb je die niet, maar wel zo’n $130.000 dan zou je nog aan de 3200 serie kunnen denken. De 3D printers zijn duidelijk niet voor thuisgebruik bedoelt, maar voor bedrijven die prototypes ontwikkelen en die hiermee de kosten van het produceren daarvan wél flink zien dalen. In het artikel op PC World waar veel meer specs van de printers zijn te vinden wordt als voorbeeld genoemd de auto-industrie.

Voorlopig geen HP 3D printer op de studeerkamer dus, maar wat ik uit het artikel begrijp is dat HP niet zomaar “volgt” in deze markt. En dan is het hoe dan ook een goede ontwikkeling als een “traditionele” (lees: ervaren) printerfabrikant zich ook met 3D technologie gaat bemoeien. Hoe minder specialistisch zulke apparaten namelijk worden, hoe goedkoper het proces uiteindelijk zal gaan worden. Een laserprinter was vroeger ook niet voor iedereen betaalbaar, zeker niet voor thuisgebruik. We zullen zien.