EPUB export vanuit Google Documenten

Docs_epub_exportGoogle documenten heeft er sinds gisteren weer een aardige optie bij gekregen. Je kunt documenten nu ook rechtstreeks downloaden als EPUB bestand. Belangrijkste voordeel van EPUB ten opzichte van PDF zou moeten zijn dat het (betere) ondersteuning heeft voor “reflow”, d.w.z. dat de pagina’s zich gemakkelijk aan het formaat van het beeldscherm aan kunnen passen.

Het exporteren van een EPUB is heel eenvoudig, maar daar ligt ook wel een deel van de beperking. Je kunt namelijk niets invoeren voor wat betreft metadata bij het boek (auteur, titel etc). Ook kun je geen kaft toevoegen.
Dat zul je dan later in bv Calibre moeten doen.

Vervelender is dat de EPUB-bestanden niet door de EPUB 3 check heen komen van de idpf. Die geeft een foutmelding over een niet in de EPUB gevonden resource. Dat blijkt een verwijzing te zijn naar https://themes.googleusercontent.com/fonts/css waar de fonts vandaan gehaald worden die er deels verantwoordelijk voor zijn dat de EPUB er ook in bv iBooks inderdaad bijna zo uitzien als in Google documenten.

Lelijke_HTMLDat heeft wel ook weer tot gevolg dat de onderliggende HTML in het EPUB bestand best lelijk is. Ik merkte daarbij met name bij afbeeldingen dat iBooks daar af en toe moeite mee had, zo werd een afbeelding in portrait stand wél goed weergegeven maar was een deel van de afbeelding in landscape stand op de volgende pagina zichtbaar (was niet de bedoeling, ook niet in het oorspronkelijke document) waar het over een stuk tekst schoof.

Nou ja, ik neem aan dat ook Google nog wel een aantal updates uit zal brengen voor de export optie.

Drive_epub_viewHelaas betekent het nog niet dat je ook EPUB bestanden kunt uploaden om te bewerken in Google documenten. Google documenten is op het moment zelf nog niet eens in staat om (zonder plug-in) een EPUB bestand weer te geven.

Dat blijft dan nog maar even op het wensenlijstje staan.