Voorverkoop Ontwikkelaarsversie Microsoft HoloLens van start

HoloLensAls ik bij de titel had gezet: “hij kost $3.000,- en is zo te zien alleen in de VS en Canada te verkrijgen” dan was je wellicht iets minder enthousiast geweest. Het lijkt er namelijk op dat ook voor deze nieuwe ontwikkeling we hier in Nederland nog even wat vreemde sprongen uit moeten halen (laten afleveren in de VS en dan door laten sturen naar hier), net zoals met de Google Glass en vergelijkbare producten.

Maar voor de duidelijkheid: het is een versie voor ontwikkelaar, niet voor consumenten. Betekent wat mij betreft dat bv clubs als SURFnet er een paar in huis zouden moeten hebben op uit te lenen aan projecten, zoals ze voorheen al deden met de Google Glass. Of natuurlijk het iXperium, om te vergelijken ten opzichte van de andere vergelijkbare (of niet vergelijkbare?) producten zoals de Oculus Rift en de HTC Vive voor gebruik in het onderwijs. En om helder te krijgen waar kinderziektes liggen, hoever het als 1.0 versie al is (want dat er dingen te wensen over zullen blijven staat per definitie vast) etc. Een van de dingen die je in een aantal filmpjes al ziet is het (beperkte) gezichtsveld. Daardoor kan het zijn dan een hologram “uit beeld” rent. Ik kan me voorstellen dat dat geen heel prettig effect is.

In de afspeellijst hierboven kun je een aantal van de video’s vinden die Microsoft beschikbaar gemaakt heeft, meer zijn te vinden op hun speciale YouTube account. Details van de specs kun je hier vinden. Mooi detail: de HoloLens heeft een micro-USB aansluiting voor een externe powerbank, zit je dus nooit zonder stroom.