Menu
Categorieën
Twitter via RSS
25 december 2011 Internet

Twitter RSS Het is een discussie die ik wel vaker gevoerd heb over Twitter. Voor mij is het een plek waar ik mensen tegen kom. Ik heb dan ook een hekel aan automatisch verstuurde tweets. Dat zijn tweets die door een stuk software gegenereerd worden, vaak op de meest vreemde momenten van de dag. Die tweets verwijzen dan vaak ook nog weer naar automatisch gemaakte berichten op andere plekken, bijvoorbeeld bij Paper.li of Summify.

Natuurlijk, dat moet af en toe best kunnen, maar zo’n twitter account als van e_reading bestaat alleen maar uit, met hoge regelmaat verschijnende, automatisch gegenereerde tweets naar links.
Ik mag dan wellicht old-school zijn, maar voor mij is daar RSS veel beter geschikt voor. Dan lees ik de berichten wel in Google Reader.

Helaas blijkt Twitter (uiteraard) veel liever te hebben dat we allemaal gebruik maken van hun site of hun apps en zijn ze bezig met het minder goed vindbaar maken van RSS. Terwijl je met een ‘auto discovery’ optie waarbij je de RSS-link in de broncode van een pagina verstopt niet eens schermruimte hoeft te gebruiken, de meeste browsers weten dan zelf wel wat ze er mee moeten.

Willem Karssenberg (ook een beetje old school) zocht afgelopen mei al naar de RSS-feeds van Twitter. En in zijn bericht kun je de verschillende opties vinden. Van iets recentere datum is deze pagina waarbij je de URLs niet handmatig hoeft te maken, maar waarbij je gewoon de zoektermen etc. invoert en de pagina maakt de RSS-feed dan voor je.

Niet alleen handig voor automatische tweets, maar ook voor het eenvoudig volgen van zoektermen en hashtags. En natuurlijk hoef jij het niet te gebruiken als je al die berichten gewoon in je tijdlijn voorbij wilt zien komen. Ik weet het zelfs goed gemaakt. Als er 10 verzoeken voor komen, dan maak ik een apart twitter account voor uitsluitend de berichten van het ICT en Onderwijs blog, dan kun je dat volgen en dan alle berichten van de site hier op die manier volgen.

"17" Comments
 1. Pingback: Pierre Gorissen (@PeterMcAllister)

 2. Pingback: Uitgeven & Media (@Uitgeven)

 3. Pingback: TEDDEX (@_TEDDEX) (@_TEDDEX)

 4. Elke maandagavond vindt er een chat-via-twitter praat, #blogpraat, waar we het regelmatig hebben over hoeveel verkeer maar ook interactie en comments tegenwoordig plaatsvindt via (of afkomt van) Twitter. Misschien niet helemaal een oldskool gedachte maar wat is er precies mis met -tijdens je conversaties met andere twitteraars- 1x per dag via Twitter wijzen op een tweet die zo lang was dat je er een blogpost van gemaakt hebt?

  Op die manier wijs je anderen op content van jezelf ipv verwijzen naar content van anderen waar twitter al mee overspoeld wordt en ik kan dat alleen maar als een groot pluspunt beschouwen. Als ik zelf een blogpost produceer, toegegeven slechts enkele keren per maand, dan plaats ik dat ook op Twitter. Niet automatisch overigens maar handmatig, en dat levert bijna zonder uitzondering altijd een aantal bezoekers op en vaak reacties die via Twitter worden gegeven. Dat is onderdeel van de dialoog met anderen waarvoor ik nou net op Twitter zit en zoals ik tijdens #blogpraat ook altijd betoog: mijn blog en twitteraccount zijn 2 kanten van dezelfde munt. Bloggen en microbloggen.

  Zolang je geen 20 blogposts -en dus berichten- per dag produceert, je geen commercieel doel hebt met je blogposts -zoals die blogs van die social media experts/coaches- zou ik heel graag je blogposts via Twitter voorbij zien komen. Gewoon via je eigen twitteraccount overigens wat mij betreft maar dat moet je zelf ook weten natuurlijk. Je hebt een aardige schare tweeps die je interessant genoeg vonden om te volgen, waarom zouden ze niet 1x per dag willen lezen waarover je blogt?

  • Ik heb op zich niets tegen het handmatig plaatsen van tweets met een verwijzing naar een bericht, alleen zou ik dat niet automatisch willen doen. Ik heb ook niets tegen handmatig geplaatste tweets van anderen die dan naar een blogpost verwijzen. Alleen accounts met (voornamelijk) autoposts ontvolg ik meestal weer tamelijk snel.

   • Je hebt, net als ik trouwens, de tweetmeme button bij elke blogpost staan. Ik lees na het publiceren van mijn blogpost even de boel goed door (om die verhipte tikfoutjes er zoveel mogelijk uit te halen) en gebruik dan zelf die knop om te twitteren over die blogpost.
    Kost bijna geen moeite, is niet automatisch en wordt alleen maar gewaardeerd door tenminste drie van je volgers als ik de reacties hieronder lees 🙂

 5. +1 van mij, die had je wel verwacht denk ik.

 6. Ik kan me alleen maar bij Raymond aansluiten!
  Daarnaast zou ik dan ook niet kiezen voor een tweede account, maar gewoon via je eigen account melding maken van het feit dat er weer een nieuwe blogpost klaarstaat op je weblog.

  Je zegt dat Twitter voor een plek is waar je mensen tegenkomt. Dat helemaal waar, maar ze zijn er vaak niet écht op het moment dat jij er bent. Veel contacten zijn a-synchroon. Zo zit ik nu op Twitter, maar jij misschien op je mooie fiets. En toch kom ik nú jouw twitterbericht tegen.
  Dat is inderdaad wat anders gesteld met die automatische bots die bijvoorbeeld die rare paper.li krantjes uitbrengen, en zelfs daar doe ik aan mee. Met plezier want zo kom ik vaak toch weer dingen tegen die ik anders gemist of over het hoofd gezien zou hebben.
  Hoe dan ook: ik deel de oproep van Raymond: graag een seintje via je eigen twitteraccount als er weer wat op ictoblog staat!

 7. Pingback: Willem Karssenberg™ (@trendmatcher)

 8. Ik merk dat ik mijn rss-lezer steeds minder gebruik, omdat ik al veel linkjes volg die ik via Twitter aangeboden krijg. Zo hou ik toch die blogs bij die ik normaal ook al bijhield, maar de weg erheen voelt korter. En het mag toch niet zo zijn dat ik dan speciaal voor jouw blog nog naar Google reader moet? 😉 Fijne feestdagen!!

 9. Tegen! Ik vind het geen enkel probleem dat je je nieuwe posts via je enige Twitter-account aankondigt, ook al is dat automatisch. Daarnaast is een beetje old-school surfen helemaal niet verkeerd, dus af en toe de blog via een ouderwetse browser bezoeken blijf ik ook graag doen. Bespaar je dus de moeite, er zijn genoeg mogelijkheden om van je nieuwe content op de hoogte te blijven.

 10. Pingback: Scoop.it

 11. Pingback: ICT & Onderwijs Blog (@ictoblog)

 12. Zie dit bericht voor een overzicht van de wijzigingen die ik heb doorgevoerd, mede ook naar aanleiding van jullie reacties.

 13. Voor mij hoef je niets te veranderen. Een handmatige Tweet over een blog post op je reguliere Twitter account is welkom, maar niet persé nodig.
  Ik kijk regelmatig in mijn feed reader en kom ook af en toe gewoon surfend bij ictoblog.nl langs.

  Dus als ik Marc mag citeren: Tegen!

  • Geen probleem Fred. Jij en Marc hoeven niets te merken van de wijziging en mij kost het geen extra tijd of werk (meer), dus er iets niets wat ik er door zal moeten laten. 🙂

Reacties zijn niet toegestaan
*