jul 252010
 

In een reactie op mijn bericht van gisteren wees Florina me op de nieuwe editie van ComputerTotaal! waarin toevallig een item stond getiteld “Vraag Google waar u was”. Het artikel wekt de indruk alsof je heel eenvoudig Google Latitude kunt gebruiken om een route vast te leggen. Zoals ik dat gisteren ook gedaan heb. Nou heb ik het artikel gelezen en inderdaad staat daar een schermafbeelding die de indruk wekt dat Google Latitude je continue trackt zodra je daar toestemming voor gegeven hebt.

Nou maakt het artikel geen melding van de telefoon die ze gebruikt hebben voor het maken van de route, maar ik heb het vermoeden dat het geen iPhone was ófwel een iPhone die niets anders heeft gedaan tijdens die rit dan Google Latitude informatie doorsturen. Op de iPhone is Google Latitude namelijk alleen beschikbaar als webapplicatie. En die kunnen, ook in iOS4 of met een jailbreak en Backgrounder, niet op de achtergrond draaien. Dat betekent dat je Mobile Safari moet openen én open moet laten staan. Zodra je naar een andere applicatie overschakelt, dan stopt Google Latitude met het bijhouden en doorgeven van je locatie. Het artikel beweert overigens niet dat dat anders is, er staat “…laat u Google in het vervolg uw locatie bewaren zodra u Google Latitude op uw telefoon aanzet”. Helemaal correct dus, maar op een iPhone verre van praktisch.

Bij het derde onderdeel van het artikel gaat het over “Locatiewaarschuwingen”. Je hebt namelijk de mogelijkheid om een e-mail of SMS ontvangen als een van je vrienden bij je in de buurt is. Het artikel doet voorkomen dat dat handig is als je toevallig beiden een dagje uit bent en dat niet van elkaar weet. Maar ook hier verondersteld dat wel dat je Google Latitude aan hebt staan, omdat Google anders helemaal niet weet waar je op dat moment bent.
Gezien de verslechterde relatie tussen Apple en Google en de ontwikkeling waarbij Google steeds meer applicaties browser based wil maken zie ik dit niet snel veranderen. Het was voor mij de belangrijkste reden om Google Latitude niet echt meer te gebruiken (tot nu deze tip en dit artikel). Zelfs als ik wil dat Google weet waar ik ben, is het gewoon niet handig om dat continue te doen.

Deel dit bericht:

  4 reacties aan “Google Latitude weet meestal niet waar je bent”

Reacties (4)
 1. Dat is nu 1 van de vele redenen waarom ik een Android toestel heb. Mijn locatie wordt wel perfect bijgehouden (ik kan dit natuurlijk ook uitschakelen), zonder dat ik een bepaalde applicatie open moet laten.

  Android is multitasking en kan dus meerdere dingen tegelijkertijd. Daarnaast houd ik er niet van dat ene Steve Jobs tegenhoud dat er een bepaalde applicatie op mijn smartphone komt. Google was daardoor genoodzaakt een webapplicatie te ontwikkelen, met de nodige beperkingen van dien.

  Iphone 3gs met update van IOS4 heeft wel (beperkte) multitasking, maar ik heb van vele gebruikers vernomen dat de performance sterk achteruit gaat. De mensen die hierom mogelijk voor een Iphone 4 willen gaan, moeten maar eens goed kijken naar een Android toestel (bijvoorbeeld HTC Desire).

 2. @Patrice Het is inderdaad een afweging die gebruikers moeten maken. Overigens vind ik de multitasking in iOS4 best goed, mits de applicatie er al rekening mee houdt, dat is nog niet altijd zo.

  Waar ik wel benieuwd naar was, is de invloed van Google Latitude op de accuduur bij jouw Android toestel. Ik neem aan dat die dan ook stevig terug loopt en dat het niet handig is om elke dag de hele dag Latitude aan te hebben?

 3. @Pierre Batterijgebruik is ook voor de HTC Desire een issue. Je moet bepaalde zaken tweaken (bijvoorbeeld door de update interval van Twitter, Facebook, het weer, etc. te verminderen, GPS/wifi/bluetooth
  aan/uitzetten). Daarnaast gebruik ik het programma Juicedefender die er voor zorgt dat eens twee minuten in het half uur, 3G geactiveerd wordt (als ik niks met mijn telefoon doe natuurlijk).

  Latitude draait op de achtergrond (zonder deze specifiek aan te zetten). Als je je GPS geactiveerd hebt, zal Latitude je locatie vastleggen. Als ik GPS de gehele dag aan heb, kan ik nog prima een hele dag volhouden met de batterij. Maximaal gaat mijn Desire anderhalve dag mee (wel GPS, geen wifi en bluetooth).

  Als je bijvoorbeeld navigeert mbv Google maps (scherm staat dan ook de gehele tijd aan), dan gaat de batterij erg hard. Dan ben je inderdaad na een paar uur klaar en moet hij aan de oplader. In de auto is het dan ook handig om dit meteen te doen bij het navigeren.

  Voor de duidelijkheid (misschien lijk ik op een Iphone basher), de Iphone 4 is een FANTASTISCH apparaat. Maar waar ik me wel aan stoor is dat weinig mensen Android een blik waardig gunnen of zelfs niet eens weten dat er een zeer goed alternatief is voor de Iphone.

 4. @Patrice Geen zorgen hoor. Ik ben zowel over Android als iPhone positief en indien nodig kritisch.

  Bij de iPhone wordt GPS automatisch ingeschakeld en weer uitgeschakeld als het niet nodig is. Bluetooth heb ik zelf nooit aan staan, maar Wifi altijd. Ik red het normaal gesproken dan een dag (iets meer, maar ’s avonds opladen is nou eenmaal logischer voor mij). Dat is, zeker gezien het feit dat ik 3G ook gewoon aan heb staan, al een stuk beter dan bijvoorbeeld mijn HP iPAQ van twee jaar geleden. Die haalde dat niet.

  Dus op zich doen zowel de iPhone als de HTC modellen het ook op dat gebied al een stuk beter, zeker gezien de functionaliteit die ze bieden. Android heeft nog een beetje als probleem dat het OS een jaar geleden nog absoluut geen match was voor de iPhone en het was een tijd lang voornamelijk voor hardcore geeks. Geef het nog wat tijd. 🙂

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.