jul 252010
 

In een reactie op mijn bericht van gisteren wees Florina me op de nieuwe editie van ComputerTotaal! waarin toevallig een item stond getiteld “Vraag Google waar u was”. Het artikel wekt de indruk alsof je heel eenvoudig Google Latitude kunt gebruiken om een route vast te leggen. Zoals ik dat gisteren ook gedaan heb. Nou heb ik het artikel gelezen en inderdaad staat daar een schermafbeelding die de indruk wekt dat Google Latitude je continue trackt zodra je daar toestemming voor gegeven hebt.

Nou maakt het artikel geen melding van de telefoon die ze gebruikt hebben voor het maken van de route, maar ik heb het vermoeden dat het geen iPhone was ófwel een iPhone die niets anders heeft gedaan tijdens die rit dan Google Latitude informatie doorsturen. Op de iPhone is Google Latitude namelijk alleen beschikbaar als webapplicatie. En die kunnen, ook in iOS4 of met een jailbreak en Backgrounder, niet op de achtergrond draaien. Dat betekent dat je Mobile Safari moet openen én open moet laten staan. Zodra je naar een andere applicatie overschakelt, dan stopt Google Latitude met het bijhouden en doorgeven van je locatie. Het artikel beweert overigens niet dat dat anders is, er staat “…laat u Google in het vervolg uw locatie bewaren zodra u Google Latitude op uw telefoon aanzet”. Helemaal correct dus, maar op een iPhone verre van praktisch.

Bij het derde onderdeel van het artikel gaat het over “Locatiewaarschuwingen”. Je hebt namelijk de mogelijkheid om een e-mail of SMS ontvangen als een van je vrienden bij je in de buurt is. Het artikel doet voorkomen dat dat handig is als je toevallig beiden een dagje uit bent en dat niet van elkaar weet. Maar ook hier verondersteld dat wel dat je Google Latitude aan hebt staan, omdat Google anders helemaal niet weet waar je op dat moment bent.
Gezien de verslechterde relatie tussen Apple en Google en de ontwikkeling waarbij Google steeds meer applicaties browser based wil maken zie ik dit niet snel veranderen. Het was voor mij de belangrijkste reden om Google Latitude niet echt meer te gebruiken (tot nu deze tip en dit artikel). Zelfs als ik wil dat Google weet waar ik ben, is het gewoon niet handig om dat continue te doen.