Weblogs en wiki’s in het onderwijs #2

Het heeft even geduurd, maar ik heb dan toch eindelijk tijd gehad om een nieuwe versie te maken van de presentatie over weblogs en wiki’s in het onderwijs die ik gegeven heb tijdens de ICTO studiedag van de UvA. Het is een bewerking die op een aantal punten afwijkt:
* het onderdeel syndicatie heb ik, wegens gebrek aan tijd, niet kunnen behandelen tijdens de studiedag.
* ik heb de live demo moeten vervangen door het screenshots
* omdat ik presentatie achteraf heb ingesproken, klinkt hij wat ingeblikter. Dat zal een kwestie van oefenen zijn denk ik. Het blijkt in ieder geval wat moeilijker dan live.
Je kunt de presentatie hier online bekijken en beluisteren. Je hebt alleen Macromedia Flash nodig.

0 0 stem
Bericht waardering
12 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans on Experience
16 jaren geleden

Dag Pierre, een prima verhaal! Eenvoudig weergegeven met de essentie die voor iedereen begrijpelijk is. Ik denk dat ik hem wel ga gebruiken.

Annette van Liere
16 jaren geleden

Dag Pierre, Ziet er goed uit. Ook het gebruik van de notities erbij vind ik erg handig.
Je presentatie eindigt met een downloadmogelijkheid, maar om een of andere reden lukt dat niet.
In hoeverre mag ik gebruik maken van je verhaal als we hier intern collega’s wat over het onderwerp willen vertellen?

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Annette, de downloadlink verwijst naar de pagina met publiek werk, de presentatie staat wat lager ( rechtstreekse link.
De presentatie is (zie ook de link op de eerste slide) wat vrijer bruikbaar dan de rest van de site en materialen. Deze pagina geeft een overzicht van gebruiksmogelijkheden.
De notities waren overigens een noodzakelijk kwaad. In tegenstelling tot wat ik anders doe, was het nou noodzakelijk om de hele presentatie uit te schrijven. Als je dat niet doet, dan zeg je veel te vaak ‘ehm’ bij een slide en omdat je het verhaal slide per slide opneemt raak je anders zelf de draad ook snel kwijt.

Fred Zelders
16 jaren geleden

Pierre, petje af voor deze presentatie.
Zowel inhoudelijk als vanwege de vorm die je hier gebruikt hebt. Ik doel hierbij op het ver-flashen van de presentatie waardoor je in staat bent bijbehorende teksten te presenteren.
Het was een waar genoegen de presentatie te volgen.

Pierre
16 jaren geleden

Dank je. Helaas is de software niet gratis (zelfs niet goedkoop) en heb je er een aardige werkgever (en een goed verhaal) voor nodig om het te kunnen aanschaffen.
Maar zoals ik eerder zei, ik denk dat PowerPoint, ondanks dat het vaak gezien wordt als een slecht hulpmiddel in het onderwijs, hangt het ook een beetje af van hoe je het inzet.

Michel
16 jaren geleden

Ik heb met veel belangstelling je verhaal bekeken en beluisterd.
Die notes mogen dan voor jou een noodzakelijk kwaad zijn geweest, ik denk dat ze ook heel functioneel zijn omdat ze de presentatie nu ook voor doven toegankelijk maakt.
Iets anders, nav deze presentatie wilde ik die quick-scan over programmatuur voor omzetting van powerpoint naar web nog eens bekijken, maar deze bleek niet meer toegankelijk. Is dat doelbewust? Ik had er net een link vanuit de wiki naar toe gemaakt.

Pierre
16 jaren geleden

Nee hoor, was niet de bedoeling (ander was mijn link in de vorige reactie wel heel raar geweest). Het was een relatieve link die bij de overgang op Apache stuk gegaan is. De link is inmiddels gerepareerd.

Frankwatching
16 jaren geleden

Pierre: geweldig wat je hier hebt neergezet, mijn complimenten voor idee, vorm en inhoud!

Frank

Ad Dekkers
Ad Dekkers
16 jaren geleden

Beste Pierre,
Een heel goede opzet, waarmee je op een heldere manier uitleg geeft over WIKI’s en weblogs. Ik wil je in de Toolkit voor Communities of Practice, welke we spoedig afronden, naar jouw presentatie verwijzen. Wellicht mag ik hem zo bij het materiaal opnemen.

Pierre
16 jaren geleden

Ik merk dat de vraag "wat mogen we er mee doen?" wat verwarring oplevert. Ik heb de mogelijkheden daarom even in een apart bericht gezet.

Patrick
Patrick
16 jaren geleden

Hoi Pierre,
Duidelijke en prettige presentatie om te volgen.

Kleinigheidje…..sommige woorden worden rechts afgebroken in de presentatie.

Vraag ik me natuurlijk wel af hoe lang je er ongeveer over doet om zo’n soort presentatie te maken?

Pierre
16 jaren geleden

De tijd nodig voor het maken van zo’n presentatie bestaat uit twee delen: het maken van de presentatie zelf en het ‘converteren’ van de presentatie.

Het hielp (denk ik) in beide gevallen wel dat ik de presentatie al een keer live gegeven had voordat ik hem opnam. Ten eerste weet je dan of ‘hij werkt’ (of je verhaal er een beetje mee over komt) en heb je ook het onderliggende verhaal bedacht. Wát ik ga zeggen tijdens een live presentatie weet ik namelijk vooraf alleen ongeveer, uitschrijven doe ik dan zeker niet.
Het maken van de presentatie zelf (dia’s, verhaalopbouw etc.) tel ik niet bij het ‘maken’ van de Flash-versie.

Volledig uitschrijven achteraf voelt eigenlijk best wel dom (vind ik). Het is alsof je een verslag aan het maken bent van je eigen presentatie, maar dan op letterlijk detailniveau.
Intypen van de tekst kost een half uur tot een uur, afhankelijk van het aantal dia’s.

Het inspreken is een kwestie van oefenen. Ik merkte dat het inspreken bij de tweede presentatie een stuk sneller ging dan bij de eerste. Ik heb daar veel minder vaak een dia opnieuw ingesproken.
Je moet voor het inspreken op ongeveer 2 keer de lengte van de presentatie tellen. Je schakelt namelijk tussen dia’s, leest eerst de tekst nog eens door, gaat dan aan het opnemen etc.

Conversie gaat in het begin niet in één keer goed. Ariculate heeft wat problemen met lange regels (ik dacht overigens dat dat opgelost was) en ik had in het begin een aantal animatie-instellingen gebruikt die niet vlekkeloos werkten, bij het SCORM-package was nog wat nabewerking nodig. Kortom, ook hier ben je wel een half uurtje mee zoet, al gaat het ook hier bij een tweede en vervolgversie sneller dan bij de eerste.

Samengevat: Een uur of twee ben je er wel mee zoet.