Microsoft mag Nuance overnemen

Ik kan het je niet kwalijk nemen als je nog nooit van het bedrijf Nuance gehoord hebt. Hun producten zijn niet echt gericht op de consument of het onderwijs, alhoewel dat ooit wel zo leek. Vroeger, nee, niet toen DragonDictate voor MS-DOS uitkwam, maar later toen het product al opgekocht was door het Belgische Lernout & Hauspie (dat later failliet ging) werd het als product onder de naam Dragon NaturallySpeaking verkocht waarmee je tegen je computer kon praten in een tijd dat computers daar nog lang niet aan toe waren en de wereld nog niet van Siri, Alexa en de Google Assistant gehoord had.

Het bedrijf is veel groter in de zorgsector, logisch ook anders had Microsoft geen 19,7 miljard dollar (op het moment een slordige 17,4 miljard euro) “in an all cash transaction” voor ze over.  Het weblog MSPoweruser vat de redenen van de aankoop als volgt samen:

  • Microsoft’s acquisition of Nuance builds upon the successful existing partnership between the companies that was announced in 2019.
  • By augmenting the Microsoft Cloud for Healthcare with Nuance’s solutions, as well as the benefit of Nuance’s expertise and relationships with EHR systems providers, Microsoft will be better able to empower healthcare providers through the power of ambient clinical intelligence and other Microsoft cloud services.
  • The acquisition will double Microsoft’s total addressable market (TAM) in the healthcare provider space, bringing the company’s TAM in healthcare to nearly $500 billion.
  • Nuance and Microsoft will deepen their existing commitments to the extended partner ecosystem, as well as the highest standards of data privacy, security and compliance.
  • Beyond healthcare, Nuance provides AI expertise and customer engagement solutions across Interactive Voice Response (IVR), virtual assistants, and digital and biometric solutions to companies around the world across all industries.
  • This expertise will come together with the breadth and depth of Microsoft’s cloud, including Azure, Teams, and Dynamics 365, to deliver next-generation customer engagement and security solutions.

Nog korter samengevat: het geeft Microsoft nog meer toegang tot een voor hen interessante zorg- en welzijnsmarkt, er komen de nodige patenten en kennis mee die Microsoft dan weer graag in haar eigen producten wil integreren. Zou niet overbodig zijn, want de live ondertiteling in Teams, inmiddels ook in het Nederlands beschikbaar is belabberd.

Zie mijn eerdere berichten over Dragon NaturallySpeaking met als laatste live ervaring het gebruik ervan toen ik vorig jaar mijn pols gebroken had, tijdens de lockdown in een situatie waarbij alle werk vanuit thuis en via de computer gedaan moest worden.