Pi Zero RedBear IoT pHAT Case

Ik realiseerde me dat ik niet elke titel van een bericht met “Cool!” kan beginnen, maar dat was wel het gevoel dat ik heb tijdens het typen van dit bericht. Waarom? Nou hierom:

De eerste Raspberry Pi Zero’s die gemaakt werden hadden nog geen WiFi of BLE aan boord. Natuurlijk waren er ook toen al mensen die in dat gat qua functionaliteit sprongen. RedBear was een van die bedrijven die een Redbear IoT pHAT maakten, een uitbreiding (een pHAT) die je op de Raspberry Pi Zero kon klikken en dan had je wél WiFi en BLE.

Deze Raspberry Pi Zero gebruikt die BLE om braaf overdag elke 5 minuten verbinding te maken met de omvormer van de zonnepanelen en dan de waarden qua productie van energie netjes door te geven aan PVOutput. Dat deed hij al die tijd zonder case (behuizing) er omheen. Want hoewel er natuurlijk wel voldoende behuizingen zijn voor de Raspberry Pi Zero, was er natuurlijk geen die precies om die pHat heen past.

Ik vroeg Niek of hij zo’n behuizing kon ontwerpen zodat we hem op onze Prusa 3D printer konden printen. Ja hoor, zei hij, dat moet wel lukken. Hij ging aan de slag met een digitale schuifmaat (gewoon zo’n goedkope van de Action) om maten op te meten van de combinatie van Pi Zero en pHat.

Uiteraard zocht hij online naar voorbeelden van behuizingen, manieren waarop anderen een deksel gemaakt hadden etc.

Ik had aangegeven dat ik geen van de poorten nodig had, toegang tot de micro-sd kaart was prettig, de micro-usb poort voor de voeding moest toegankelijk zijn en als er een gat mogelijk was om hem aan een schroefje of zo op te hangen, dan was dat bonus.

Hij ging aan de slag met het ontwerp, maakte een proefprint om de fit van de deksel te testen en vroeg toen welk materiaal ik wilde: geel PLA, oranje PLA of glow in the dark PLA. Die laatste werd het.
Bij de eerste finale print ging er iets mis met de bodem, gelukkig het kleinste onderdeel van de twee, die moest opnieuw, maar daarna was het geheel gewoon perfect. De maten kloppen, de deksel past, zit goed genoeg vast, maar kan ook gemakkelijk genoeg los, zonder schroefjes. In het donker ziet hij er cool uit en overdag gewoon netjes wit.

Ik ben er blij mee en natuurlijk gewoon heel trots. Als je iets in je hoofd kunt visualeren, dan met Siemens NX (ik dacht eerst Fusion 360 maar die omgeving is hij al ontgroeid) daar een ontwerp voor kunt maken en zo kunt omzetten in een fysiek product. Wauw. Ik vind dat heel knap. En niet alleen omdat het mijn zoon is (natuurlijk, dat helpt ook).

Hoe dan ook, ik heb het ontwerp, na overleg met Niek, op Thingiverse gezet. Mocht je het zelf willen printen, dan kun je het daar downloaden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
3 jaren geleden

Knap gedaan!