Avatar AWP07L Power Monitoring Plug

In de categorie: het is vakantie en dus eindelijk tijd voor….

Ik had al een tijdje een viertal Avatar AWP07L Power Monitoring Plugs liggen. Afkomstig van Amazon in Duitsland, zijn het stekkerplugs die je tussen een apparaat (of apparaten) en het stopcontact plugt. Er zit een handmatige knop op om de plug aan en uit te zetten, maar uiteraard kun je ze ook via het netwerk bedienen. De plugs maken verbinding met je Wifi netwerk en als je er Tasmota op zet dan kun je de verbruiksdata via o.a. Home Assistant (met dank aan MQTT) uitlezen en de schakelaars op die manier besturen.

Het flashen van de firmware is even wat puzzelen, maar je hoeft gelukkig de plug niet uit elkaar te halen, het lukte mij allemaal OTA (Over The Air) op basis van deze instructies.

De pluggen zijn een stuk duurder (€6,- per stuk ipv €3,50 per stuk) dan de “oude” pluggen die ik heb van de Action. Maar dat is ook logisch gezien de verschillen:

  • Compacter  (veel!)
  • Gebruik van WiFi in plaats van 433Mhz voor de aansturing
  • Meten en doorgeven van energieverbruik

Met name dat laatste maakt ze ook zinvol als je per apparaat of groep apparaten (pc + printer + beeldschermen, een wasmachine, vaatwasmachine, oven etc) een beeld wilt krijgen van het energieverbruik. In dat geval zul je waarschijnlijk de schakelfunctie niet zo heel vaak gebruiken. Op dit moment heb ik ze aan een paar Raspberry Pi’s hangen die heel af en toe nog wel eens om onverklaarbare reden willen gaan hangen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Avatar AWP07L Power Monitoring Plug https://t.co/GalKHFzZhV