Hoe maak je GIFs van bekende (of minder bekende) films en video’s?

Zoals ik gisteren al schreef: ik reageerde wat snel op een tweet. Absoluut goed bedoeld, omdat ik er volledig vertrouwen in had dat Fleur dit weekend zeker zou leren hoe ze een GIF-je van haar favoriete film zou kunnen delen als onderdeel van een challenge die op Twitter voorbij kwam:

Tegen de tijd dat ik op de Tweet van Fleur reageerde, zaten er al 48+ mensen in het gesprek. En daarmee ik ook, want tegenwoordig zie je in Twitter veel minder goed op wie je aan het reageren bent. En dus kwam mijn voorspelling én de vraag van Fleur “help mij” in diezelfde groep terecht. Tja, dat was een verzoek dat ik toen (vond ik zelf) niet kon laten liggen. Het resultaat zie je in het filmpje hierboven.

Ik bespreek in het filmpje 3 verschillende opties:

  • Lazy: Google it!
  • Online
  • Offline (Windows – sorry)

Lazy: Google it!

Daarbij is “Lazy” zeker niet verkeerd. Ik wilde dit fragment uit Top Gun “maken/vinden” als GIF:

Als je op Google “top gun wingman” invoert, dan kom je o.a. bij tenor.com waar o.a. deze GIF staat:

Je kunt hem embedden, tweeten, opslaan, dus in no time klaar als je alleen snel even wilt reageren op de challenge.

Een andere optie is GIPHY.com, daar vind je heel veel GIFs, al kon ik deze er toevallig niet zo snel als bij Tenor vinden.

Online conversie
Er zijn een aantal opties om online een GIF te maken. De verschillende sites bieden een verschillende hoeveelheid opties, meestal een beperkter aantal gratis, een groter aantal betaald.

In het filmpje laat ik GifRun.comMakeagif.com en Gifs.com zien.


Bij de laatste twee hebben de resulterende GIFs een watermerk van de site erin, daar moet je bij het plaatsen van de tekst rekening mee houden. Ook lukt downloaden van de gif niet altijd als je geen account aanmaakt (bij gifs.com niet, bij makeagif.com wel). Bij gifs.com krijg je lelijke reclame over de GIF als je hem met een iframe invoegt in een pagina (zie hierboven).
Zoals ik in de video zeg: het kan, het is een snelle optie als de GIF nog niet bestaat en de bronvideo staat al online. Ik ben er geen echte fan van.

Offline conversie

Zelf maak ik het liefst GIFs met ScreenToGif. Het is een gratis tooltje voor Windows. Ik hoef het niet te installeren, heb het gewoon in een map op Onedrive staan, dus overal waar ik toegang tot Onedrive heb, heb ik ook toegang tot die tool.

De kwaliteit van de GIFs is prima, en dat is eigenlijk ook wel het belangrijkste nadeel van ScreenToGif: het overkomt me regelmatig dat het resultaat een GIF is die ook voor Twitter te groot is. Daar mag een GIF maximaal 15MB groot zijn. Maar voor het overige werkt het prima:

In het filmpje noem ik niet ezgif.com. Die gebruik ik wel eens om een grote GIF kleiner te krijgen. Ik heb de Top Gun GIF daar toegevoegd, de afmetingen verkleind naar 500 x 199 en stevige Lossy GIF compressie toegepast. Dan wordt hij uiteindelijk 1,98MB:

Nog steeds goed te gebruiken in een pagina.

En Fleur, hoe is het met die voorspelling afgelopen?

Mijn voorspelling was meer dan correct en was ook niet afhankelijk van de vraag of ik dit filmpje of blogpost zou maken (had ik eigenlijk ook niet verwacht!). Nog voordat het weekend *begonnen* was, plaatste Fleur haar eerste GIF op Twitter:

Ze bevestigde daarmee wat hele groepen leraren en docenten deze afgelopen week ook hebben laten zien: we kunnen enorm veel leren in heel korte tijd. Als we maar willen (of willen omdat we moeten). En dat is mooi. Dat geeft mij in ieder geval hetzelfde fijne gevoel vanbinnen als dat je als leraar hebt wanneer je ziet dat een leerling aan het leren is. Prachtig!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Hoe maak je GIFs van bekende (of minder bekende) films en video’s?
of:
Wat er allemaal kan gebeuren als je een repl… https://t.co/7SFQ1254kJ