Silhoute Cameo 3 – test en test opnieuw!

Na de redelijk eenvoudig verlopen tests van gisterenavond met het snijden van vinyl stickers op de Silhoute Cameo, lag het eigenlijk wel voor de hand dat ik vandaag té enthousiast aan de slag zou gaan met de volgende uitdaging: het snijden van Metallic Gekleurd Karton. Dit is karton van 250 g/m², stevig genoeg dus om doosjes of andere verpakkingen van te maken.

De Silhouette Studio software kent dat papier uiteraard niet en als jij het koopt, dan haal je het wellicht gewoon bij de Action of koop je het online op een andere plek en heeft het mogelijk een andere dikte.  Onthou dan alvast de bekende stelregel:

Bij een snijplotter kun je daarvan maken: 2 keer testen, dan 1 keer goed laten snijden.
Zoals je uit de inleiding al kon verwachten deed ik dat niet. Ik maakte op templatemaker.nl een ontwerp voor een doosje, importeerde de SVG, plaatste hem bijna A4 vullend op het werkblad, koos cut en score in combinatie met : cardstock, plain” en stuurde de opdracht naar de snijplotter.

Het resultaat was dat ik weliswaar de lijnen kon zien in het karton, maar hij was niet uitgesneden. Balen.

Dus ben ik aan de slag gegaan met kleine testfiguurtjes. De software heeft een testoptie, maar die snijdt alleen en ik wilde ook de rillijn testen omdat ik bij het 80 grams papier al problemen gehad had dat de snijplotter de rillijnen daar als snijlijnen uitvoerde. Dus tekende ik een vierkantje met een rillijn door het midden.

Ook maakte ik een nieuwe materiaalsoort aan “Metalic karton” zodat ik als ik eenmaal de juiste instellingen had, die eenvoudig kon selecteren voor vervolgopdrachten.

De eerste test met Speed 1, Force 15 en Pass 1, gaf weliswaar een vouw, maar die was te diep naar mijn smaak, een test met Force 10 gaf een beter resultaat.
Ook voor de buitenkant had ik een paar tests nodig. Uiteindelijke bleek daar Speed 1, Force 33, Pass 2 een goed resultaat te geven.

Na de tests op het vierkantje wilde ik wel een wat groter exemplaar van het doosje proberen. Niet té groot, het was nog een test. Toen bleek een ander probleem: het ontwerp was nog niet optimaal. Op templatemaker.nl kun je aangeven hoe groot de lijmflappen moeten zijn, die staat standaard op 0.75 en dat leverde bij zo’n klein doosje een te kleine lijmflap op. Aanpassen naar 1.25 hielp om voldoende flap te krijgen om het kleine doosje ook te kunnen lijmen. Testen van je ontwerp heeft dus niet alleen met de snijplotter te maken!

Andere les: gebruik je resten!
Bij een gewone printer gebruik je meestal steeds een nieuw, leeg vel. Maar bij een snijplotter kun je kleinere stukken ook hergebruiken. Zeker als je een snijmat gebruikt, dan kun je resten van een A4 gebruiken om kleinere vormen uit te snijden. Scheelt je heel wat geld.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Silhoute Cameo 3 – test en test opnieuw! https://t.co/EiUpWY5igS