Stoeien met een Silhouette Cameo 3

Nee, ik heb er nog steeds niet zelf eentje aangeschaft, maar ik mocht omdat het herfstvakantie is komende week (en hij dus niet nodig is in Nijmegen) de gloednieuwe Silhouette Cameo 3 van de iXspace in Nijmegen een weekje lenen. Het was vandaag wellicht niet de meest geschikte dag (gezien de hoge temperaturen en het heerlijke zonnetje buiten), maar ik heb er toch wat tijd mee doorgebracht.

Het was een beetje worstelen. Ik had wat vinylvellen in huis, maar wilde rustig aan beginnen met papier. Alleen bleek het papier (120 gram) dat ik had veel te dun voor de settings die ik ingesteld had. Vouwlijnen werden (ook) snijlijnen en het snijden liet groeven achter in de snijmat (oeps).

Daar kwam bij dat de gratis versie van de software van Silhouette geen SVG of PDF kan importeren en met de DXF bestanden die ik van templatemaker.nl kon de software ook niet echt overweg. Ze werden wel ingeladen, maar snijlijnen en vouwlijnen waren aan elkaar verbonden, niet eenvoudig los te halen en dus niet in verschillende kleuren om te zetten. Dus heb ik de $29,99 (aanbieding) betaald voor de Designer licentie van Silhouette Studio. Scheelde meteen een stuk want de SVG bestanden hadden nu de juiste kleuren al na importeren.

Bleef alleen het stoeien met de papierdikte over. Uiteindelijk heb ik niet gekozen voor ‘score’ zoals bij dikker papier mogelijk is, maar voor ‘stipple’. In het filmpje hierboven kun je zien dat hij dan een soort perforatielijntje maakt. Niet iedereen zal dat mooi vinden, maar voor mijn eenvoudige doosje was dat goed genoeg.

Toen dat lukte wilde ik ook de ‘print & cut’ optie testen. Daarvoor maak je een printontwerp in de Designer software. In Designer geef je aan dat je een aantal extra markers op het papier wilt laten printen. Die markers gebruikt de Cameo 3 daarna om precies te ontdekken waar de print op het papier staat nadat je hem op de snijmat geplakt hebt. Mijn inkjetprinter maakt niet de mooiste prints op gekleurd dik papier, maar voor een test was het voldoende. In Nijmegen kunnen we in full colour printen op laserprinters, dat zou een veel mooier resultaat moeten geven.

Het resultaat van een middagje stoeien bestond dus uit 2 gesneden, gevouwen en gelijmde doosjes. Eentje zonder print, de andere met. En natuurlijk alweer heel veel bijgeleerd over deze snijplotter. Wordt vervolgd.

 

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Stoeien met een Silhouette Cameo 3 https://t.co/VlgNUMGizC @iXperium #iXspace @silhouetteam #cameo3 #templatemaker https://t.co/mv3GTfGaB2