Zo is het een tijdlang zo goed als stil rond LoRaWAN en dan komen er opeens meerdere berichten voorbij erover. Tijd dus voor een korte update.
Eerst even de nieuwsberichten voor als je heel weinig tijd hebt:
- Op 4 oktober organiseert SURFacademy een middagbijeenkomst over het Internet of Things waarbij ook LoRaWAN aan bod komt
- De LoPy Kickstarter staat op het punt om uitgeleverd te worden. Geplande datum is op het moment 26 september, slechts 1 maand later dan gepland.
Ik zal er zo iets meer over vertellen, maar het kan natuurlijk zijn dat je nu denkt: wat is LoRa / LoRaWAN?
LoRa en LoRaWAN zijn merknamen van de LoRa alliance, LoRa is een van de manieren waarmee je een Low Power Wide Area Network (LPWAN) kunt opzetten (en dat heet in het geval van LoRa dan een LoRaWAN). Een concurrent van LoRA is NB-IoT (zie daarvoor ook dit bericht). Om het concept te begrijpen is het eigenlijk voldoende om naar de naam “Low Power Wide Area Network” te kijken: het is een netwerk dat over grote afstanden kan communiceren (Wide Area Network), dan heb je het in ideale situaties over kilometers. En het is “Low Power” waarbij het gaat om sensoren die weinig bandbreedte verbruiken. Dus geen webcam die in 4K data verstuurd over grote afstanden, maar bv een sensor die de temperatuur, luchtkwaliteit, aantal voertuigen dat voorbij komt etc. en die info doorstuurt naar een gateway die op zijn beurt wél aan het internet aangesloten is. De kosten van die dataverbinding kunnen dan laag zijn (bv bij KPN) of helemaal gratis (het idee achter het The Things Network). Dat laatste (gratis) zou mogelijk zijn als genoeg bedrijven / individuele gebruikers een gateway installeren waarmee ze een beetje van hun meestal tamelijk ruime bandbreedte beschikbaar stellen voor het LoRa-verkeer.
De LoPy Kickstarter
Vorig jaar waren er niet lang na elkaar 2 Kickstarter campagnes waarbij LoRa centraal stond. De eerste was van The Things Network, waarvan de oprichter op 4 oktober ook bij SURFnet zal zijn. Het idee achter The Things Network is dat het mogelijk zou moeten zijn om een landelijk dekkend LoRaWAN op te zetten waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Daartoe zijn ze bezig met de ontwikkeling van een (relatief) goedkope LoRa Gateway.
Het idee zou haalbaar moeten zijn omdat elke Gateway een heel groot gebied kan afdekken, in mijn geval zou ik mijn hele dorpje kunnen afdekken.
Ik heb toen niet met die Kickstarter meegedaan omdat het sowieso voor het eerst was dat ik van LoRaWAN hoorde en ik toen (en nu nog steeds) voor privégebruik wat meer moeite heb met het vinden van use-cases. De strijd met KPN om als eerste een landelijk dekkend LoRa-netwerk te realiseren hebben ze overigens verloren, de Kickstarter heeft vertraging opgelopen. Dat laatste is overigens niet vreemd bij Kickstarter-projecten en dat weet je als het goed is als je er aan meedoet. Specificaties worden soms tijdens de campagne nog definitief gemaakt, aantallen te produceren exemplaren zijn afhankelijk van het succes van de campagne (een succesvolle campagne haalt veel geld binnen maar heeft vaak ook daarna praktische uitdagingen tijdens de productie) etc.
Toen daarna echter de LoPy Kickstarter voorbij kwam, wist ik inmiddels iets meer over LoRa en heb ik besloten om wél mee te doen. De LoPy is qua fysieke omvang en qua doel beperkter dan The Things Network, maar desondanks toch een heel veelzijdig device. Naast ondersteuning voor LoRa is er Bluetooth Low Energy aanwezig én WiFi. Ondersteuning voor The Things Network is er ook en hij is in te zetten als nano Gateway met ondersteuning voor 100 gelijktijdige clients. Ik heb er 2 in bestelling, inclusief externe antenne, genoeg dus om in ieder geval eens te experimenteren met het bereik ervan in bebouwde omgeving.
Belangrijkste nadeel / risico wat mij betreft is dat die plekken waar ik niet met WiFi of Bluetooth uit de voeten kan in combinatie met een sensor, ook meteen plekken zijn waar ik niet zomaar zo’n sensor kan/mag/wil installeren. Immers, als iemand hem tegen komt, denkt “hé, leuk, die neem ik mee” (ik kan me verhalen herinneren van zenders bij bushaltes waar zoiets mee gebeurde), dan is het snel einde oefening. En daar zijn ze net wat duur voor.
De SURFnet bijeenkomst
Als ik naar het programma van de SURFacademy bijeenkomst kijk, dan gaat het zeker niet alleen over LoRaWAN, ook al staat Wienke Giezeman, initiator van The Things Network prominent in de aankondiging. De samenwerken met studenten voor zorginnovatie in het Huis van Morgen zal ongetwijfeld ook andere IoT voorbeelden bespreken (ik ben niet bij het programma betrokken).
Ik zie geen hands-on onderdelen in het programma, het lijkt me meer een mogelijkheid om voorbeelden op te halen van wat anderen al met IoT / LoRaWAN doen (en wellicht je eigen voorbeelden te delen).
Aanmelden via de website is zoals gebruikelijk gratis. Wellicht kun je het dan combineren met een bezoek aan de voorlichtingsbijeenkomst over de stimuleringsregeling open en online onderwijs die ’s ochtends plaats zal vinden. Wellicht een idee om open en online onderwijs te ontwikkelen dat door onderwijsinstellingen te gebruiken is als introductie op het gebied van Internet of Things, de maatschappelijke betekenis ervan, praktische implementatie etc. ?
Zomaar een idee.