nov 172015
 

Hour_of_code_4 Van 7 to 13 december is de “Computer Science Education” week. Ter ere van die week wordt dit jaar voor de derde keer de “Hour of Code” campagne gehouden. Idee daarachter is dat leerlingen/kinderen (ongeveer / minimaal) een uur tijd besteden aan het leren programmeren. Ook in Nederland vinden heel wat evenementen plaats tijdens die week.

Het grote nieuws vandaag was dat je nu ook binnen Minecraft zou kunnen gaan leren programmeren. Met dank aan code.org en Microsoft. Die lessen kun je hier vinden. En je had door het gebruik van “zou kunnen” waarschijnlijk al begrepen dat het niet helemaal echt programmeren in Minecraft is. Dat kan wel, je kunt plugins bouwen voor Minecraft of met Python in Minecraft op de Raspberry Pi aan de slag.

Maar de tutorial bij code.org maakt niet daadwerkelijk gebruik van de Minecraft omgeving. Je gaat er aan de slag met Blockly, een grafische programmeertaal die heel erg veel lijkt op het programmeren in Scratch, maar die door ontwikkelaars aan te passen is. En zo gebruik je Blocky in deze tutorial niet om een kat te laten bewegen, maar om Steve of Alex te laten bewegen over een veld dat er uit ziet alsof het onderdeel van Minecraft is. De opdrachten zijn er ook op gebaseerd. Zo moet je bomen omhakken, schapen scheren, zombies ontwijken, een huis bouwen etc.

Hour_of_code_2  Hour_of_code_1

De opbouw is goed doordacht en je script wordt steeds wat complexer. Er zitten in totaal 3 filmpjes in de training: bij de introductie, bij het uitleggen van het herhaal-blok en bij het uitleggen van if-statements. Meer is ook niet nodig.

Lees verder….