Raspberry Pi B+

Raspberry Pi B+ Ik kon het niet laten. Zondag verscheen er een gerucht online van een nieuwe Raspberry Pi B+. Dat gerucht bleek waar te zijn, maar eigenlijk zou er pas maandag over gecommuniceerd mogen worden. En inderdaad, maandag vond de officiële aankondiging plaats, inclusief de filmpjes van de bloggers die een exemplaar hadden gekregen om te testen.

Daarvoor hoefde ik het dus niet te doen, ik kon gewoon verwijzen naar die video’s voor de belangrijkste verschillen. Maar ik wist uit het verleden bij de oorspronkelijke Raspberry Pi en ook de Camera-kit dat kort na release het wel eens vaker een tijdje kon duren voordat het apparaat weer gewoon op voorraad was. En dat wilde ik deze keer voor zijn.

Voor de volledigheid toch de belangrijkste verschillen op een rijtje:

  • Geen SD-kaart van plastic meer, maar micro-SD van metaal. Daarom compacter, geen uitstekende kaart en minder kans op schade aan de SD-kaart lezer.
  • Maar liefs 4 USB-poorten zodat je niet alleen een toetsenbord + muis kon aansluiten maar ook een wifi-dongle of andere randapparatuur, iets waar je nu een powered USB-hub voor nodig had.
  • Beter power-management, de Pi slaat niet op hol als je bv een wifi-dongle insteekt als het apparaat aan staat. En de Pi gebruikt een stuk minder stroom.
  • Verschuiven van de aansluitingen naar 2 kanten van de Pi in plaats van 4 bij de ‘oude’.
  • Meer GPIO-pinnen
  • Gecombineerde digitale audio + component video plug (compacter)

Processor en geheugen zijn hetzelfde gebleven. Dus hij is niet sneller dan een huidig model B. Én omdat de aansluitingen gewijzigd zijn, passen de bestaande cases niet meer. De ‘oude’ camera past wel nog gewoon. Veel van de uitbreidingskaarten ook, tenzij ze zo groot zijn dat ze niet meer passen met de USB-poorten. Wat foto’s van deze 2014-Pi naast een 2011 versie (nog met 256MB!)
Raspberry Pi B+ Raspberry Pi B+ Raspberry Pi B+ Raspberry Pi B+ Raspberry Pi B+ en Raspberry Pi 2011 Raspberry Pi B+ en Raspberry Pi 2011 Raspberry Pi B+ Raspberry Pi B+Raspberry Pi B+

Ik zag maandag ook dat Pimoroni, in de UK de B+ inclusief cases op voorraad had. Niet de goedkoopste combi, inclusief verzendkosten (2 daagse levering!), case voor de B+ én 8GB micro-SD kaartje met NOOBs erop was ik 51 GBP per stuk kwijt (45 GBP per stuk + 12 GBP totaal verzendkosten). Maar goed, het zullen niet de laatste Pi’s zijn die ik koop, de volgende koop ik dan wel weer in Nederland. Én de beloofde 2 daagse levering werd ook naar Nederland waar gemaakt: op woensdagmiddag belde de bezorger aan met een pakje.

Waar ga ik ze voor gebruiken? Daar moet ik eigenlijk nog even goed over nadenken. Ik had 3 Raspberry Pi’s, nu dus 5 stuks. De eerste twee zijn nog ‘oude’ 256 MB modellen. Eentje daarvan leest elke dag de opbrengst van mijn zonnepanelen uit en zet die info online. Doet hij prima, Daarnaast draait er een VPN-server op voor als ik vanuit buiten op mijn eigen netwerk wil kunnen (tot voor kort was dat ook nodig om buitenshuis de UPC app op de iPad te gebruiken, hoeft nu niet meer). De andere deed af en toe dienst als apparaat om timelapse video’s te maken, maar lag al weer even in de kast. Nummer 3 had ik met NOOBs ingericht zodat mijn zoon er met Scratch mee kon experimenteren. Maar inmiddels draaide daar ook al een MQTT server op voor de sensoren die aan zijn planten hangen. Geen heel handige combo want nu is het wat minder een experimenteer en “hij mag stuk” Pi (d.w.z. sofwarematig stuk).

Daarnaast had ik er nog een nodig om PrintToPeer op te installeren, een cloud-service voor het aansturen van onze 3D printer. Én, na het succes van de LEGO buggy heb ik vandaag besloten dat de volgende op het verlanglijstje (“te bouwen”) lijstje een Raspberry Pi robot wordt. Welke is nog niet helemaal definitief. Ik vond deze mooi, maar ook deze is een alternatief.
De nieuwe versies verbruiken minder energie en hebben dus die 4 USB-poorten. Als hersenen voor een robot dus handig omdat die op batterijen moet kunnen werken. Voor de 3D-printen heb ik waarschijnlijk genoeg aan een van de oude exemplaren, want die software hoeft niet veel te doen (het slicen gebeurt online) en aan 2 USB-poorten heb ik dan genoeg.

En eigenlijk wilde ik er ook nog eentje in de auto installeren. Als streaming server voor video’s voor de kinderen als we lange ritten maken, met optioneel 3G dongle voor Wifi in de auto en als logger voor autodata (in combinatie met een bluetooth ODB-2 connector), maar dat is meer een lange termijn project. 😉
Ander project om mijn verlanglijstje: POE in combinatie met een Raspberry Pi om de voederkastjes achter in de tuin te filmen zoals hier gedaan is.

Kortom, het is hier al lang niet meer een kwestie van “wat doe je met één Raspberry Pi?”, meer een vraag van “hoe verdeel je hun taken/gebruik?”.