GPX op Google Maps #2

OpenStreetMapDit leek een eenvoudige “het werkte eerst wel, maar nu niet meer” post te worden. Maar het werd uiteindelijk een “het werkt vaak niet meer, soms wel, maar waarom is niet helemaal duidelijk” bericht. Dat is natuurlijk niet zo handig, maar ik zet wat ik weet erover toch maar even online.

Waar gaat het over? Ik heb een tijd geleden een bericht gemaakt over het op Google Maps zetten van GPX-bestanden. Dat zijn bestanden zoals je die uit de computer op je fiets kunt krijgen na afloop van een tocht, of uit een GPS-tracker die je mee neemt in de auto, tijdens het wandelen etc.
Dat bericht wordt nog steeds redelijk vaak gelezen. Maar nu Google met een nieuwe versie van haar kaartenapplicatie aan het experimenteren is, merkte ik dat het allemaal niet meer zo soepeltjes verloopt.

Het lijkt er in ieder geval op dat de nieuwe versie van de kaarten géén ondersteuning meer heeft voor de beschreven optie van het in de zoekbalk plaatsen van de URL van een GPX-bestand.
Dat werkt(e) wel nog in de ‘klassieke’ weergave van kaarten. Welke jij te zien krijgt is een beetje afhankelijk van je instellingen. Zie je een URL als ‘https://www.google.nl/maps’ dan heb je de nieuwe versie, zie je ‘https://maps.google.com’ dan heb je nog de klassieke versie.
Wat in ieder geval weg is, is de handige optie om de embed van de kaart exact op maat te maken. Voorheen kon je het kaartje schuiven, inzoomen/uitzoomen tot het gewenste resultaat en kreeg je preceis de bijbehorende code. Die optie ben ik ook in de klassieke weergave kwijt.

Afgelopen weekend dacht ik dat Google ook bestaande embeds stuk gemaakt had. Maar vreemd genoeg lijken die sinds gisterenavond weer te werken. Of dat een bug was?
Voor mij eigen gebruik ben ik in ieder geval over geschakeld op de Open Streetmap Plugin in WordPress. Het maken van embeds daarmee is niet zo eenvoudig nog als bij Google. Zo kun je geen preview krijgen van de route op de kaart zelf, dus je moet op de gok inzoomen naar het juiste niveau. Maar het is een manier voor mij om in ieder geval alvast te wennen aan een situatie waarbij Google Maps voor dit soort zaken helemaal onbruikbaar geworden is.
Onhandig is dat het bij de plugin nog niet zomaar mogelijk is om een URL onder de kaart te plaatsen waarbij je linkt naar een grotere kaart met daarop de route. Ik zei al dat het nog geen “zo zou het allemaal moeten werken” bericht was.

Conclusie: Google geeft en Google neemt.
Als je afhankelijk bent van de weergave van GPX op Google kaarten, dan is het tijd om in ieder geval ervaring op te doen met alternatieven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

GPX op Google Maps #2 http://t.co/PlEeHjQFa3

Ruud
Ruud
9 jaren geleden

Wanneer je een stukje HTML in een iframe simpel kunt toevoegen aan je website, dan zou je gebruik kunnen maken van deze onlinetool, werkt heel simpel :
http://www.javawa.nl/webkaartje.html

John Hendrickx
9 jaren geleden

Ik ben er ook niet blij mee maar heb ontdekt dat je GPX kunt omzetten naar KML via http://gpx2kml.com/?results. Daarna kon ik mijn kaart importeren als vanouds.