De ophef over de ING en Big Data

 Gepubliceerd door om 06:52  Media
mrt 112014
 

Bank met bonuskaartOef, daar zullen een paar mensen bij de ING een slechte dag en korte nacht achter de rug hebben. Iets wat blijkbaar als een klein onderdeel van een artikel in het Financieel Dagblad waarschijnlijk een onschuldig item rond “kijk, ook als bank denken we vernieuwend” bedoelt was groeide gisteren uit tot een enorme storm in een glas water.

Kijk maar eens naar dit bericht over de ophef op Twitter, dit RTL Nieuws item, BNR Nieuwsradio had het er over, politici vielen over elkaar heen om hun ongenoegen uit te spreken, De Consumentenbond vond het schandalig, net als het College voor Bescherming van Persoonsgegevens, en je zult vanochtend geen krant open kunnen slaan die er niet ook een bericht over heeft.
Opvallend gegeven: het aantal mensen dat een genuanceerde reactie geeft is duidelijk in de minderheid. Het Eindhovens Dagblad laat in de allerlaatste zin nog Jan Hein Strop van website Follow the Money aan het woord die zegt:

De opwinding verdwijnt snel genoeg als klanten financieel voordeel hebben van het prijsgeven van data

En de bank zelf? Die is nog een beetje aan het bijkomen van de opheft. Ze zeggen zelf:

Ja, als ik luister naar de reacties in de markt dan was het slimmer geweest om meer tijd te nemen voor meer tekst en uitleg en ook een kader te schetsen waarbinnen je te werk gaat. Die conclusie kun je in alle eerlijkheid trekken. Nu kwam dit voor alle partijen buiten ING als een verrassing

en ook op de eigen ING website blijven ze zo heerlijk correct:

In verschillende media is aandacht geschonken aan een proef die ING dit jaar wil starten met een selecte groep klanten. Hiertoe onderzoekt ING of er belangstelling is onder klanten om ze, passend bij hun bestedingspatroon, relevante aanbiedingen te doen van andere partijen. Daarbij zal ING nauwgezet aan alle privacyvoorwaarden voldoen en kunnen klanten alleen meedoen als ze expliciet toestemming geven voor het analyseren van hun betaalgegevens. Daarnaast hecht ING er groot belang aan te benadrukken dat er absoluut geen sprake zal zijn van verkoop van klantdata aan derden. Alle klantdata blijven altijd bij ING.

En wat mij betreft laten ze met die taal vooral zien dat ze het helemaal nog niet begrepen hebben. Ik hoop dat ze snel in de leer gaan bij bedrijven als Facebook en WhatsApp. Want daar geven mensen dagelijks “al” hun privé informatie weg zonder dat daar écht veel ophef over is. Of anders is er ophef bij iedereen behalve de klanten. Want die vinden het vaak best wel prima.

Maar goed, is dit nou zo’n slecht idee van de ING?
Lees verder….