Kan vooruitgang ook achteruitgang zijn?

iBooks Natuurlijk. Ik ken de reacties wel: “alle verandering is moeilijk”, “gebruikers zijn gehecht aan wat ze kennen, ze vinden het moeilijk dat los te laten” of “we moeten niet denken in oude metaforen van voor de tablet, we moeten nieuwe ontwikkelen”. Als jij dat ook allemaal denkt, dan hoef je eigenlijk niet eens meer verder te lezen. Dan zul je het na afloop van deze blogpost ook nog met me oneens zijn.

Natuurlijk kun je het ook wat genuanceerder zien. Wellicht was je uitgekeken op de boekenplanken van iBooks en iTunesU. Maar ik krijg er mijn hoofd nog niet omheen (dat is vast alleen correct als je dat in het Engels zegt) dat Apple werkelijk denkt dat die knoeplelijke herontwerpen die ze nu van iBooks en iTunesU beschikbaar gemaakt hebben een stap vooruit zijn.

Voor wie geen iOS 7 heeft. Dit is zoals de boekenplank er na de recentste update uit ziet. Het is identiek aan het ontwerp van de kiosk:
iBooks
Een wit/grijs vlak met lijntjes. Is het een andere metafoor? Nee, het zijn eigenlijk nog steeds ‘planken’, maar nu van hard plastic. Steve Jobs zou zich omdraaien in zijn graf als hij het kon zien.

En de binnenkant van de boeken is eveneens aan het nieuwe regime onderworpen:
Dit:
iBooks
Werd dit:
iBooks
Hoera roepen de puristen nu. Niet langer ziet een eBook er uit als een pBook. Niet langer lijkt het alsof je tegen de bladzijdes aan kijkt. Maar het bladereffect is gewoon gebleven:
iBooks
Waarom denken we dan nog wel gewoon in tweezijdig bedrukte pagina’s?

Ook iTunesU moest er aan geloven.
Dit:
iTunesU
Werd:
iTunesU
Goed, het is nu wel consistent op dezelfde manier lelijk.

En ook hier wijzigingen aan de weergave van de inhoud.
Dit:
iTunesU
Werd:
iTunesU
En dit:
iTunesU
Werd:
iTunesU
Zucht. Natuurlijk. Ook ik zal er in ieder geval voorlopig gewoon mee (moeten) leren leven. Maar wat mij betreft zijn ze bij Apple echt de weg kwijt. En ja ja, ik weet het. Het spul dat ze maken verkoopt als een gek en “dus” doen ze het goed. Laat ze dat zelf maar lang genoeg geloven, dan haal ik over een jaar of 2-3 deze blogpost nog wel een keer aan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

Leestip RT : Apple is de weg echt helemaal kwijt. http://t.co/EiRVBR9QKh

Jacqueline Fackeldey
9 jaren geleden

Hé, dat oranje boek in je bibliotheek ken ik :-). Klantropologie staat uiteraard ook in mijn bibliotheek die er nog uitziet als een echte bibliotheek omdat ik nog niet over ben naar IOS7. En als ik zo jouw screenshots zie dan nodigen die ook niet uit om wel over te stappen. Kortom, vooruitgang kan ook achteruitgang zijn voor een deel van de gebruikers/klanten. Is elke keer weer balanceren. Als Apple-gebruiker sinds 1996 heb ik al veel van die achteruitgang gekoppeld aan vooruitgang ervaren. Wanneer die balans nog meer verstoord raakt wordt het tijd voor een alternatief, maar waar vind ik dat?

trackback
9 jaren geleden

Hear hear RT : Apple is de weg echt helemaal kwijt. http://t.co/wc7VZGUtQF

richard
richard
9 jaren geleden

Je kunt ook de schuifweergave aanzetten. Dan blader je niet meer en scroll je dus naar beneden.

Fons van den Berg
9 jaren geleden

Komkom, zo erg is het toch allemaal niet.

iBooks en iTunes U zijn nu in elk geval qua vormgeving in lijn met de rest van iOS en de andere Apps van Apple. Functioneel is er bijster weinig veranderd dus het is volgens mij meer een kwestie van smaak.

Persoonlijk vind ik het juist een enorme vooruitgang. Ik ben niet helemaal idioot dus ik herken een iBook ook wegzonden dat het in een fop-houten digitale boekenkast staat. ‘We’ zijn qua ervaring met ‘het digitale’ inmiddels toch wel zo ver dat we zonder al die malle metaforen kunnen!? Ik vind dit een grote stap naar de volwassenheid van de iPad en het serieus nemen van gebruikers van dit soort technologie.

Nicole
Nicole
9 jaren geleden

Jammer. Met de boekenplanken in lelijk ’90-er jaren grijs kan ik nog wel leven. Maar de binnenkant van de boeken vind ik lastiger. De “oude” vormgeving was rustiger voor je ogen, ontspannen lezen zeg maar. De kleur was naar eigen behoefte in te stellen. Dat nieuwe wit maakt het echt lezen van een computerscherm.
Maar zoals met alle veranderingen: het is heel persoonlijk en het zal wel wennen.
(Met de huidige technologie zou het toch mogelijk moeten zijn om een template te kunnen kiezen voor de build-in apps? Zelf je ideale instellingen kiezen….lijkt me ideaal)

trackback
9 jaren geleden

‘Steve Jobs draait zich om..’ RT : Apple is de weg echt helemaal kwijt. http://t.co/xpy3oIcGRb @HappySan

Guido
Guido
9 jaren geleden

Sjongejonge, er zijn een paar kleurtjes verandert. 😉
Ik vind het er persoonlijk veel mooier en prettiger uitzien dan een kinderachtige ringband of een kitsch houten kastje op de achtergrond. Dit heeft veel meer focus op de inhoud, en dat kan ik wel waarderen.