Wanneer stapt BOL.com in de 3D printers?

Amazon_3D_Printers Natuurlijk, de Bijenkorf had vorig jaar al een 3D-printer te koop, je zou dus kunnen zeggen dat ze toen al doorgebroken waren. Maar een enkele actie bij de Bijenkorf is toch niet echt te vergelijken met het gegeven dat Amazon.com nu een aparte sectie binnen haar online winkel heeft ingericht voor 3D printen. Daar vind je niet één maar een aantal verschillende 3D printers (hoeveel is een beetje afhankelijk van de vraag of je alleen de printers telt die op voorraad zijn en meteen geleverd kunnen worden). Goedkoop zijn ze niet, het zijn allemaal modellen van $1.000,- of duurder, met een tweedehands (!) MakerBot Replicator 2 Desktop 3D Printer als duurste item voor bijna $2.500,-

Zoals wel vaker is het niet zo dat Amazon de printers zelf levert, dat gebeurt door de respectievelijke leveranciers. Zo komt de Felix 2.0 “gewoon” van FelixRobotics uit Utrecht.

Naast printers verkoopt Amazon ook filament (de draad waar je mee print). Ook nu via tussenpersonen. En ook nu heeft dat voordelen en nadelen. Amazon kan zo gemakkelijk een groter assortiment aanbieden, maar je bent wel afhankelijk van de kwaliteit van afhandelen door die tussenpersonen.
Voordeel is dan wel weer dat er altijd de mogelijkheid van een kritische review via de Amazon-website bestaat:
Amazon_Filament_review
Dat maakt het voor anderen in ieder geval gemakkelijker om het kaf van het koren te scheiden.

Grote vraag natuurlijk is: wanneer start ons eigen BOL.com met het aanbieden van 3D-printers en de bijbehorende materialen naast het toch al flink uitdijende aanbod dat ze hebben?
bol_punt_com
Dat zou namelijk een indicatie zijn van het ook in Nederland definitief doorbreken van 3D-printen. Het zal een kwestie van tijd zijn. De e-readers liggen als bij de AH, wie weet kun je over een tijdje bij de servicebalie niet alleen je vakantiefoto’s ophalen, maar ook je 3D-prints. Worden ze meteen een soort Shapeways concurrent.