3D Printen: MiG 29

MiG 29 Via Facebook kreeg ik een heel goede vraag, waar ik (uiteraard) zelf ook wel het antwoord op wilde weten. Een van mijn neven vroeg me welke software de UP! Mini gebruikte. Hij was namelijk al een tijdje bezig met het ontwerpen in Maya en was benieuwd of de UP! Mini zoiets dan ook kon printen.

De software die de UP! Mini gebruikt is proprietary, d.w.z. hij wordt bijgeleverd door de leverancier, maar is niet open source en ook niet zomaar online beschikbaar (bij het downloaden moet je een serienummer invullen). Maar de software kan wel gewoon STL-bestanden inlezen. En STL is hét formaat waar ‘iedereen’ gebruik van maakt. En er is (dus) ook een tool om STL-bestanden te maken vanuit Maya. Deze blogpost heeft uitgebreide uitleg over hoe e.e.a. werkt.

Omdat het voor ons allebei nieuw was, was het even zoeken. Ik kreeg een STL-bestand dat ik geopend heb in Netfabb Studio Basic. Daar kreeg ik de melding dat er nog fouten in het bestand zaten.

Mig29_Netfabb_Studio_1 Mig29_Netfabb_Studio_2
Ik heb toen gekozen voor de optie om hem automatisch te laten repareren, en dat lijkt voldoende te zijn geweest. De foutmelding verdween.

In de UP! Mini software bleek de MiG 29 van zichzelf heel erg klein. Ik heb hem toen wat vergroot, maar uiteindelijk kwam hij toch nog erg klein uit de printer. Klein en breekbaar. Bij het verwijderen van de vele supportdelen brak ik zijn staartvleugel af. 🙁
Dus nog maar een keer geprint, nu een slag groter. Die kwam er beter uit. Al ben ik er zelf niet helemaal tevreden over. De printkwaliteit is nog niet optimaal. Hier en daar een draadje dat los hangt etc. (en nee, dat zit niet in het ontwerp van de MiG). Ik weet niet helemaal waar dat aan ligt.

MiG 29 MiG 29 MiG 29

Het is overigens wel handig om bij het tekenen/printen van zo’n object, meteen ook een voetje te ontwerpen waar het vliegtuig voor de foto op kan rusten. Dan hoef je geen pennendopje te gebruiken! 😉

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: MiG 29 http://t.co/cRKyKLx6ME #nieuws #3dprinten #3dprinten #upmini

trackback

3D Printen: MiG 29 http://t.co/fpz7vpSFkc

trackback

3D Printen: MiG 29 http://t.co/Ldo6XQ7usS #nieuws #3dprinten #3dprinten #upmini