MySQL – Open Source en commerciële belangen met elkaar in gevecht

Techcrunch schrijft vandaag over hoe Oracle stapje voor stapje de open source versie van MySQL de nek aan het omdraaien is. Ik ga de details daarvan niet hier herhalen, zie daarvoor het bericht bij Techcrunch. Het is ook niet dat ik er verbaasd over ben, maar wel een beetje boos.
Voor wie het niet weet: MySQL is op dit moment de populairste, open source database ter wereld. Als je bijvoorbeeld WordPress als weblogsoftware gebruikt, dan zul je ook MySQL gebruiken. Dat was nooit een probleem want MySQL is goed en er is een gratis versie van te downloaden. Maar MySQL was ook gewoon een bedrijf. Een bedrijf dat geld wilde/moest verdienen. Logisch ook, want ook open source ontwikkelaars willen graag een boterham eten en moeten huur of een hypotheek betalen. Maar in 2008 besloot het bedrijf dat het een goed plan was om opgekocht te worden door SUN Microsystems, toen nog een redelijk succesvol en zelfstandig bedrijf. Maar twee jaar later was dat niet meer zo en werd SUN op haar beurt overgenomen door Oracle.

En laat Oracle nou haar geld verdienen met het verkopen van haar eigen databasesoftware. Dus is het ook niet vreemd dat Oracle zo’n succesvolle gratis database helemaal niet zo’n goed idee vindt. Maar een open source programma draai je niet zó gemakkelijk de nek om. Als je dat te abrupt probeert te doen, en er is een gezonde community, dan zoeken die simpelweg ergens anders een onderkomen (bij The Apache Software Foundation bijvoorbeeld), maken een ‘fork’ (afsplitsing) van de code en gaan zonder jou verder. Dus moet je dat langzaam doen, de zaak traineren, zorgen voor steeds meer ongenoegen, onhandigheidjes etc. en in de tussentijd de grote klanten proberen over te laten stappen naar jouw eigen software.

Maar ja, kun je Oracle ongelijk geven? Lag de fout niet al bij de oorspronkelijke eigenaren die het zaakje voor veel geld verkocht hebben? Open source en commerciële belangen blijven een heel moeilijk verhaal en dit is maar weer eens een voorbeeld ervan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
JoGnet
11 jaren geleden

Ik begrijp jouw beetje boosheid. Zelf heb ik me al lang geleden neergelegd bij het ongeloofwaardige gedrag van Oracle als het om open source software gaat. Ze gebruiken het uitsluitend en alleen als het de verkoop van hun dure producten ondersteund. Denk aan hun eigen Linux versie die rechtstreeks is afgeleid van Red Hat’s Enterprise Linux.

Rondom OpenOffice.org hebben ze er een potje van gemaakt. Het gevolg is dat de wereld er LibreOffice bij heeft gekregen en dat veel (?) mensen niet zo goed weten welk product ze moeten kiezen. Zelf gebruik ik al lang LibreOffice. Vrijwel sinds de eerste versie van die fork bestaat.

Uiteindelijk komt ’t wel goed volgens mij, dat is de kracht van community’s, mensen ! Zo’n tijdelijke (markt)verstoring door Oracle leidt inderdaad tot forks zoals de volgende van MySQL :
Database MySQL en ‘forks’ zoals MariaDB;
‘MySQL-fork drizzle vergroot betrouwbaarheid’.

trackback

MySQL – Open Source en commerciële belangen met elkaar in gevecht – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/gR0Hk6OG