Het Web gaat een stuk ingewikkelder worden

Gisteren werd bekend gemaakt dat er in totaal 1.930 nieuwe toplevel domeinnamen aangevraagd zijn bij de ICANN. Vanaf dit moment heeft iedereen nog 60 dagen de tijd om te reageren op de aanvragen voordat besloten wordt of ze toegekend worden.

Je kunt de complete lijst hier bekijken. Uiteraard zitten er een aantal dubbele aanvragen tussen: .cloud / .blog / .app / .movie zijn een paar voorbeelden van TLD’s die meerdere keren zijn aangevraagd.

Het lijkt er dan ook op dat het grote landjepik weer opnieuw begonnen is. Maar het is niet voor elke goudzoeker weggelegd. Het kost namelijk heel wat geld: 185.000 dollar per TLD en daarna 17.000 per jaar. En wat heb je dan? Je eigen toplevel domeinnaam. Je eigen variant op .nl / .com / .org

Waarom zou je dat willen?
Tja, dat is inderdaad een goede vraag. Tim Berners-Lee is van mening dat er helemaal geen behoefte is aan generieke TLD’s. Het idee achter de TLD’s was om onderscheid te maken tussen groepen domeinnamen die ook ook iets anders representeren. Een indeling op land is dan logisch, een onderscheid zoals .com / .org idem. Maar ik zie ook het nut niet van een .microsoft / .mcdonalds / .deutschepost
Bij de TLD’s voor steden en andere geografische gebieden die nu niet in aanmerking kwamen, kan ik met nog iets voorstellen. Maar zouden er echt zoveel bedrijven zijn die een .amsterdam / .berlin / .brussels willen hebben?

En het is geen “in plaats van”, want al die grote bedrijven zullen toch ook nu, net als voorheen al die .com / .nl / .co.uk / .be / .de etc. domeinnamen moeten/willen registreren. Het is dus een extra kostenpost.

De Nederlandse regering heeft .overheidnl en .politie aangevraagd. Die .overheidnl vind ik dan helemaal een onhandige keuze. Want “iedereen” is gewend dat er voor zo’n “nl” een punt staat. En nu zou je dan in plaats van bijvoorbeeld http://informatie.overheid.nl/ krijgen http://informatie.overheidnl/

Ik kan me wél nog iets voorstellen bij het gebruik van zulke TLD’s voor voornamelijk intern gebruik. Bijvoorbeeld als je servers een naam wilt geven in plaats van alleen een IP-adres. Zodat je cloud-servers bijvoorbeeld gewoon intern1.apple t/m intern365.apple kunnen heten. Maar ook hier, is het enige voordeel ten opzichte van intern1.apple.com t/m intern365.apple.com dat je het op het TLD-niveau in handen hebt.

En dus…
En dus gaan we een tijd tegemoet waarbij de meeste van ons gewoon gebruik zullen blijven maken van de bekende TLD’s. Een paar happy few zullen een of meerdere van de nieuwe TLD’s in handen krijgen. Ik ben benieuwd wanneer we ze dan ook “in het wild” in gebruik zien. En hoe vaak mensen die nieuwe URLs dan verkeerd zullen invullen doordat ze er automatisch toch een .com of .nl achter plakken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Het Web gaat een stuk ingewikkelder worden de komende tijd http://t.co/GiEyolVp