Presentaties: Breedbeeld of toch nog maar niet?

Breedbeeldpresentatie in Keynote op iPad Toen we een tijdje geleden voor de NOH-I een aantal filmpjes met Camtasia Studio gemaakt hebben, liepen we tegen een interessant dilemma aan. We maakten die filmpjes op basis van een spreker die aan de hand van een PowerPoint een korte toelichting bij een onderwerp gaf. De filmpjes waren bedoelt voor op YouTube, dus wilden we de filmpjes in breedbeeld formaat (1080×720) produceren.

Dat betekent echter dat de PowerPoint ook een 16:9 verhouding moet hebben. Niet zo moeilijk zul je zeggen. In PowerPoint 2010 kun je via Ontwerp > Pagina-instelling kiezen voor zowel de veelgebruikte 4:3 verhouding als voor 16:9. Doe je dat echter met een al bestaande presentatie, dan zal er een ongewenst effect optreden.

De plaatjes in de presentatie worden uit verhouding getrokken en de achtergrond wordt niet netjes opgeschaald naar de nieuwe beeldverhoudingen. Dat is iets dat met name op zal vallen als je een presentatie gebruikt die op basis van een bepaalde huisstijl is opgemaakt, zoals in dit geval voor de NOH-I waar we de filmpjes voor aan het maken waren.

Het heeft ons de eerste keer wat tijd gekost om alle PowerPoints weer aan te passen aan de nieuwe beeldverhoudingen, bij het opnemen van de tweede groep filmpjes wisten we wat ons te wachten stond en hebben we de PowerPoints meteen in het gewenste beeldformaat gemaakt.

Het zal je dan waarschijnlijk ook niet verbazen dat ik bij het voorbereiden van onze workshop over gebruik van OER binnen de NOH-I, die afgelopen donderdag plaats vond, gebruik gemaakt heb van onze breedbeeldvariant van het standaard sjabloon.
Niet dat we van plan zijn/waren om de presentatie op video vast te leggen, maar ik ging er vanuit dat het hoe dan ook geen kwaad kon.

En dat was niet helemaal waar.
De beamer liet de presentatie zonder problemen zien. Wellicht zou bij een 4:3 beeldverhouding er meer in de hoogte getoond worden, de verhoudingen leken te kloppen en je zag geen balken.
Anders werd het toen ik de presentatie vooraf in Keynote op de iPad probeerde in te laden. Daar bleek dat Keynote de presentatie weer naar 4:3 beeldverhouding terug te vertalen. Daardoor vulde de achtergrondafbeelding niet meer het hele oppervlak.
Breedbeeld presentatie in Slideshare
Ook Slideshare deed niet helemaal wat ik gehoopt had. Je ziet nu namelijk grijze balken boven en onder de presentatie, ook als deze als embed of iframe wordt opgenomen in een andere pagina.

Het levert een interessant dilemma op: gebruik je een sjabloon dat prima werkt op de iPad / in Slideshare of eentje dat betere YouTube filmpjes oplevert (zonder balken)?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Presentaties: Breedbeeld of toch nog maar niet? http://t.co/sJaB01is

Michiel
Michiel
10 jaren geleden

De vraag die ik me altijd stel: waar zit het belangrijkste publiek, voor wie maak je de presentatie.
In de zaal? Optimaliseer op de beamer (vaak 4:3), of scherm (16:10 of 16:9)
Of YouTube of SlideShare: optimaliseer dan daarvoor.

trackback

Presentaties: Breedbeeld of toch nog maar niet? http://t.co/DVXpaaDY (via @ICTOblog)