Videoconferencing op de iPad

videoconferencing_ipad Op Apps in Education staat een overzicht van applicaties die je op de iPad kunt gebruiken om te videoconferencen. Achter elke applicatie staat heel mooi “FREE” oftwel “GRATIS”. Dat klinkt heel leuk, maar is heel erg onjuist. Want in bijna alle gevallen is de applicatie zelf dan wel gratis, maar moet je gewoon betalen voor de dienst die nodig is om de applicatie te laten werken.
Daarnaast heeft het lijstje als nadeel dat er nogal verschillende applicaties vergeleken worden. Zo heeft Skype heel andere functionaliteit op de iPad dan dat bijvoorbeeld Adobe Connect op de iPad heeft. En er stonden een aantal tools tussen die hier in Nederland al helemaal niet zo bekend zijn.

Reden genoeg om het lijstje aan te vullen en uit te breiden.

Hieronder zie je hetzelfde lijstje. Zonder de mooie icoontjes, maar met meer feitelijke informatie over de functionaliteit die je krijgt op de iPad, de kosten die er aan verbonden zijn en eventuele andere opmerkingen. Zoals zo vaak de disclaimer: het is informatie die, voor zover ik heb kunnen achterhalen, op dit moment juist is. Zorg er voor dat je als je op basis hiervan wilt overgaan tot het afsluiten van een contract, die informatie nog een keer controleert. In de meeste gevallen is er wel een test-optie voorhanden.

Videoconferencing op de iPad
  Opties Aantal deelnemers Kosten Opmerkingen
Skype Video,
Chat
2 (meer mogelijk bij alleen audio) Gratis Alleen een-op-een overleg via de iPad als je video wilt gebruiken. Voor desktop wel optie voor videovergaderen met groep. Ook Android en iPhone clients.
ClickMeeting Video, Whiteboard, Desktop delen, Chat (public, private, moderated), Opnemen van meeting 5-1000 afhankelijk van abonnement €84 per jaar bij max 5 deelnemers,€264 per jaar bij max 25 deelnemers,€2520 per jaar bij max 1000 deelnemers Prijzen zijn uitgaande van betalen per jaar. Bij betalen per maand zijn ze resp. €10, €30, €280 per maand. Ook Android client. Geen iPhone client. Nu tijdelijk kortingsactie waardoor max 50 deelnemers €180 per jaar kost. Non-profit organisaties krijgen altijd 40% korting.
GoToMeeting Video, Whiteboard, Desktop delen, Chat, Opnemen van meeting, Polls**,  Vragenlijsten** 15-1000 afhankelijk van abonnement $468 per jaar bij max 15 deelnemers, oplopend tot $4.788 per jaar bij max 1000 deelnemers Drie producten: GoToMeeting, GoToWebinar en GoToTraining. Ook Android en iPhone clients. Elk product heeft aanvullende features Zie deze pagina
Mikogo Whiteboard, Desktop delen, Chat, Opnemen van meeting 3-25 deelnemers afhankelijk van abonnement $13 per maand bij max 3 deelnemers,$19 per maand bij max 15 deelnemers,$24 per maand bij max 25 deelnemers Géén audio of video! Ook Android en iPhone clients.
Adobe Connect Video, Whiteboard, Desktop delen, Chat, Opnemen van meeting, Polls, Vragenlijsten 15 of meer bij Webinar modus. Gratis* Tot 31-12-2012 gratis voor SURFnet klanten. Ook Android en iPhone clients. Online geen prijzen beschikbaar. Zie ook dit overzicht.
Fring Video 4 Gratis Geen desktop client. Ook Android client.
BeamYourScreen Whiteboard, Desktop delen, Chat, Opnemen van meeting Onbeperkt €179 per jaar of €499 eenmalig bij 1 presenter.€537 per jaar of €1497 eenmalig bij meerdere presenters Lijkt heel erg op Mikogo, maar dan met een ander licentiemodel. Ook hier geen audio. Ook Android en iPhone clients.
MegaMeeting Video, Presentaties, Opnemen van meeting* 16-Onbeperkt(?) Niet op website aangegeven Geen duidelijke featurelijst op website. Opnemen van een meeting is optioneel (kost extra, niet bekend hoeveel). Ook Android en iPhone clients.
Fuze Meeting Video, Whiteboard, Desktop delen, Chat, Opnemen van meeting* 25-100 afhankelijk van abonnement $279 per jaar bij max 25 deelnemers, $470 per jaar bij max 75 deelnemers, $662 per jaar bij max 100 deelnemers. Opnemen van meeting niet bij goedkoopste abonnement. Ook Android client.
vSocial Video, Chat 2 Gratis Geen iPad app maar alleen iPhone app (werkt wel op iPad).

Mijn persoonlijke voorkeur gaat op dit moment om voor de hand liggende redenen nog uit naar Adobe Connect. Het is immers dit jaar voor mij nog kosteloos om er gebruik van te maken. Op basis van deze lijst lijkt ClickMeeting ook een interessant alternatief te zijn. Je ziet dat de andere helemaal gratis opties veel beperkter zijn dan wat je aan functionaliteit zou verwachten bij videovergaderen.

En helaas zijn nog niet alle opties die je op de laptop/macbook ter beschikking hebt ook voor de iPad ter beschikking. Zo zou ik graag de Hangouts van Google+ volledig op de iPad kunnen benutten, maar er is nog geen iPad client met ondersteuning daarvoor.

[update] Ik had in eerste instantie alleen de applicaties uit het oorspronkelijke bericht genomen. Mocht je nog meer opties weten voor op de iPad, laat het dan even hieronder in de reacties weten. Dan voeg ik ze toe.

Videoconferencing op de iPad – aanvullingen
  Opties Aantal deelnemers Kosten Opmerkingen
Facetime Video 2 Gratis Alleen een-op-een overleg via de iPad. Geen Android client. Alleen desktop client voor OSX. Ook iPhone client.
0 0 stemmen
Bericht waardering
10 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Videoconferencing op de iPad . Niet allemaal echt zo “gratis” als het bericht erover deed vermoeden. http://t.co/uvFm0Y7W

trackback

mooi ovz dank! “: Videoconferencing op de iPad . Niet allemaal echt zo “gratis” … http://t.co/UIWC8VtM”

Remko Boers
11 jaren geleden

En Facetime?

Sjeltur
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Misschien dat je dan nog even kunt aanvullen dat Facetime ook tussen iPad en iPhone werkt (ik weet, maar een klein detail). Geldt natuurlijk ook voor de andere apps.

Ik maak alleen maar gebruik van Skype en Facetime => waar ik Facetime kwaliteit wel stukken beter vindt!

trackback
11 jaren geleden

Goed overzicht: Videoconferencing op de iPad http://t.co/tOR1SJ53 (via @ICTOblog)

trackback
11 jaren geleden

Webinar/Videoconferencing op de iPad: Adobe Connect nu ook voor de iPad (daarnaast ook standaard HU applicatie) #HUFNT http://t.co/SMolBey6

trackback

Overzicht van gratis en betaalde vidoconferencing apps voor iPad bij http://t.co/Z4qBcDVw (@ictoblog)

trackback

[…] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ictoblog.nl – Today, 1:21 […]